zondag 10 april 2016

Altijd anders van Ingrid Kluvers

Titel: Altijd anders
Auteur: Ingrid Kluvers
Uitgeverij: Moon
Publicatiedatum: april 2016

Omslag
Deze is simpel van eenvoud maar wel gewoon erg prima met de titel in vrolijk gekleurde letters en de Eiffeltoren getekend waar een deel van het verhaal zich afspeelt.


Achterflap
Wanneer de zestienjarige Joop van Ravenzwaai met haar zusje naar Parijs gaat, ontdekt ze al snel dat niets is wat het lijkt. Ze maakt kennis met haar onbekende grootvader en leert dat haar zusje bepaald geen held is. Het meest verwarrend voor haar is een belangrijke ontdekking over zichzelf. Veel tijd om aan alles te wennen is er niet, want haar oma krijgt een ongeluk en Joop moet op het bedrijf passen.


Mijn mening en samenvatting
Joop vindt haar oma Oot onderaan de keldertrap. Dan gaan we  drie maanden terug in de tijd en wordt Joop wakker gebeld door haar zus die hun onbekende grootvader vond.
Joop woont met haar vaders en moeders en oma Oot. De twee moeders trekken naar New york i.v.m de kunstwerken van de ene moeder die tentoongesteld gaan worden daar.

 Joop zit in een band met vrienden Juul, Mees en Dennis. Dennis is totaal verliefd op Sophie en kan nog alleen lyrisch praten. Ook de andere vrienden worden gecharmeerd. Sophie speelt celo en komt dus ook in de band. Joop voelt haar leefwereld afbrokkelen. Pikt Sophie alles in?
Eerst gaat Joop nog naar Parijs met zus Emma om hun opgespoorde opa te ontmoeten. Wat een desillussie wordt maar uiteindelijk goed blijkt te zijn voor opa en zijn zoon.
Joop voelt zich intussen in Parijs hevig aangetrokken tot de beste vriendin van Emma. Ze heeft haar eerste seksuele ervaring en weet nu zeker dat ze op meiden valt. Wat ze nu met deze Naomi precies wilt levert twijfels op. Zeker omdat ze terug naar huis gaat en daar woont natuurlijk iemand anders.
Iets wat je als volwassen lezer natuurlijk al lang zag aankomen gebeurd dan ook, maar wat is het treffend, levendig en heerlijk geschreven door Ingrid Kluvers. Aan de hand van de schrijfster wordt je meegenomen in deze wereld van pubers. Volkomen geloofwaardig worden de personen neergezet. Vooral Joop en Sophie worden uitstekend neergezet met hun twijfels, angsten en overwinning op zich zelf.

Ook de rest zijn geen een dimensionale figuren in het verhaal. Vriendschap, je identiteit zoeken en vinden, vertrouwen zijn de mooie ingrediƫnten in dit feelgoodboek. Dat Kluvers daarbij ook nog een stuk non fictie in het boek verwerkt is prijswaardig.
Voor de "kenners" herkenningspunten als dat een van de hoofdpersonen Sarah Waters Huisgenoten leest.

Heerlijk boek!

psychologie 5
originaliteit  4
leesplezier    5
schrijfstijl     5
plot              4

Voor Altijd anders 4,5 ster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...