zaterdag 3 juli 2021

Waarheid van Tom Philips

 


‘Waarheid’ van Tom Philips overtuigt niet zoals 'De mens' maar is wel fijn entertainment.

 

Misschien is het omdat ik het geweldige 'De mens' gelezen heb waardoor ik heel hoge verwachtingen had maar jammer genoeg zijn deze slechts gedeeltelijk ingevuld.

 

Tom Philips is redacteur Bij Full fact. Dit is een onafhankelijke organisatie van factcheckers en hij is dus dé geknipte persoon om een boek als dit te schrijven. Hij heeft ook in het verleden zelf wel eens wat onzin rondgestrooid toen hij als redacteur bij Buzzfeed werkte en weet hoe deze dingen ontstaan.

 

 ‘Waarheid’ is een kleine geschiedenis van complete bullshit.

 

Hoewel deze Brit zijn stijl nog steeds raak is en hij me meeneemt in een flitsend betoog over de idee dat fakenews en onbetrouwbare informatie niet alleen nu voorkomt, is ‘Waarheid’ heel wat minder boeiend dan 'De mens'.

 

Sommige mensen zeggen dat we in het post-truth- tijdperk leven. Deze auteur ontkent dit en staaft zijn betoog met allerlei weetjes waardoor duidelijk wordt dat er nooit een truth-tijdperk was.

 

Hij geeft zelfs voorbeelden vanuit de 18de eeuw over hoaxes, vertelt hoe manipulators zelfs vroeger al slim de boel belazerden en toont aan waarom bullshit al eeuwen zo makkelijk verspreid wordt en blijft bestaan.

 

Tom Philips steekt ook de hand in eigen boezem en met zijn typerende stijl geeft hij de lezer verschillende leuke anekdotes over geruchten van nu en vroeger.

 

Vol enthousiasme vertelt hij hoe politici, zakenmensen en scammers werken.

 

‘Waarheid’ is een entertainend verhaal over leugens maar in tegenstelling tot 'De mens' mis ik hier diepgang.

 

Toch is ‘Waarheid’ een fijne verzameling over hoe leugens tot stand komen. Leugens blijven zelfs als ze ontkracht worden vaak voortleven in het collectieve bewustzijn en dat is toch wel een boeiende conclusie.

Bedriegen is van alle tijden en het zal ook nooit verdwijnen. Soms ontstaat fakenews ook zelfs per ongeluk en dat is toch wel een interessant idee.

 

Na ‘Waarheid’ gelezen te hebben ga je je misschien toch meer bewust worden van valse informatie en de feiten checken voor je iets zomaar aanneemt.

 

3 Inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...