zaterdag 31 juli 2021

Op reis in de boekenkast van Ivonne Wilken

 


Ivonne Wilken werd geboren in Emmen en volgde de studies journalistiek en criminologie/antropologie. Eerder werkte ze bij de politie, maar ze woont nu al dertien jaar in Tromsø, een stad binnen de poolcirkel in Noorwegen.

 Instinct, haar thrillerdebuut, is verschenen bij Kabook Uitgevers. Ze schrijft graag over wat mensen drijft en wil de lezer graag spanning bieden in haar boeken.


Snuffelen in de boekenkast van een ander

In het kader van 'vertel me wat je leest, en ik zal je zeggen wie je bent' zou ik wel eens in de boekenkast van twee Scandinavische schrijvers willen duiken. Stieg Larsson en Samuel Bjørk. Beiden hebben in hun boeken sterke vrouwelijke karakters die tegelijkertijd kwetsbaar en beschadigd zijn. Een verademing om zulke interessante en roldoorbrekende types de thriller-wereld in te zien rollen. In mijn boek Instinct probeer ik dat roldoorbrekend idee verder uit te bouwen. Want verandering en acceptatie moet van twee kanten komen. Dus omgekeerd moet een liefhebbende huisvader ook op zijn waarde worden geschat. Zoals een vriend van mij die in Noorwegen een half jaar vaderschapsverlof krijgt en in zijn thuisland tegen allerlei bewuste en onbewuste vooroordelen en stereotypen op moet boksen. Vrouwen kunnen zelf hun ergste vijand zijn. In het algemeen vind ik dat we allemaal wat ruimer kunnen denken en ons best moeten doen om (on)bewuste aannames kritisch tegen het licht te houden. Vandaar de liefhebbende huisvader in Instinct. Werkende vaders zijn misschien wel het laatste bolwerk dat gebroken moet worden. In elk geval vind ik het interessant om in de boekenkast van deze twee schrijvers te kijken om te ontdekken wat hun geïnspireerd heeft om tot deze roldoorbrekende karakters te komen.


Mijn boekenkast 

Ik heb drie boekenkasten, één gesloten, één open en één voor kleine dwarsliggers aan de muur. Met de dwarsligger loop ik helemaal weg. Lekker klein, licht en handig om in je zak te steken en nog milieuvriendelijk ook. Oef, dat klinkt als reclame, nu mag ik wel gesponsord worden;). Mede daarom ben ik ook meer een fan van softcovers dan van hardcovers. Ik wil wel graag een boek in handen houden maar dan ben ik tenminste nog een beetje milieuvriendelijk. Bovendien vind ik softcovers net iets eleganter.

In mijn boekenkast is natuurlijk een prominente plek voor Instinct. Dan heb ik nog een klein boekenplankje gevormd door een frans ‘boek’ dat eigenlijk geen boek is. Daarop prijken o.a. de bundels waarin ik een verhaal geschreven heb.

Bij mij geen overvolle boekenkasten. Ook voor boeken geldt: ‘if you love them set them free’. Net als kennis moet je ideeën en spanning doorgeven en ik lees een boek eigenlijk nooit twee keer. Sommige boeken houd ik een tijdje vast als ze me op de een of andere manier geïnspireerd hebben.



Drie talen/three languages/tre språk

Mijn boekenkast is drietalig; een lekker veelzijdig type. Een verrijking en tegelijkertijd stressvol. 'Ik moet een Noors  boek lezen om de taal beter te leren, nee, nu een Nederlands boek om het Nederlands op niveau te houden en af en toe een Engelse omdat ik dat ook dagelijks gebruik. Het verrijkt je omdat je als een outsider naar de taal kunt kijken, omdat je met metaforen uit verschillende talen kunt spelen, en omdat je een beter vertaald woord kunt vinden omdat de andere taal je op een idee brengt. Tegelijkertijd verwart het: zeg je dat echt wel zo in het Nederlands? Maar dat is precies wat taal is; een voortdurende worsteling om je gedachtewereld zo goed mogelijk onder woorden te brengen.


Het perfecte boek

Voor mij is er geen absolute nummer één. Daarvoor ben ik misschien te analytisch. Net zoals niemand perfect is, is ook geen enkel boek perfect. Op veel boeken is wel iets aan te merken terwijl diezelfde boeken tegelijkertijd aanspreken en inspireren. En, uit elk boek valt wel iets te halen.


Blijvers

Misschien een beetje narcistisch, maar Instinct en de twee verhalenbundels waarin een verhaal van mij gepubliceerd staat, zou ik niet wegdoen. Als een boek lezen tijd kost, kost een boek schrijven tijd in de overtreffende trap. Dan is het fijn om af en toe naar het positieve resultaat van je inzet te kijken.


Toekomst

Ik hou van echte boeken, dus ik hoop dat die blijven. Maar ik luister ook naar audio-boeken, dus misschien een virtuele boekenkast met geluiden voor effect, en geuren om de beleving te versterken.



Haar nieuwste thriller Instinct

Wat zal zich afspelen als twee uitersten elkaar ontmoeten?

Alex kan zijn geluk niet op als hij vader wordt. Hij is een echte goedzak, iemand die altijd voor iedereen klaarstaat. Maar wanneer zijn beste vriend zijn zoontje verliest, wordt Alex overvallen door een gevoel van machteloosheid. Als hij een politiebericht hoort over de moord op een achtjarig jongetje, besluit hij zijn frustratie om te zetten in speurwerk. Alex wil de seriemoordenaar T. vinden.

Zodra hij zich in de moorden verdiept, merkt hij iets vreemds op. De moord op de kleine jongen draagt duidelijk T.’s signatuur, maar die koos eerder alleen succesvolle, jonge vrouwen. Waarom is dat patroon veranderd? Kan Alex zich verplaatsen in de denkwereld van deze gewetenloze psychopaat en hem opsporen?



Quote uit review Instinct:


"Deze thriller is een psychologisch steekspel met gruwel, emotie en een schokkend plot." 


Recensie Instinct


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...