donderdag 1 juli 2021

Mijn duistere Vanessa van

 


Mijn duistere Vanessa is intens, weerzinwekkend en briljant.

 

Wanneer Vanessa op haar 15de naar een Amerikaanse kostschool gaat voelt ze zich niet echt thuis tussen haar leeftijdsgenoten. Als ze een cursus creatief schrijven gaat volgen bij John Strane, haar 42-jarige docent Engels verandert haar hele leven.

 

‘Mijn duistere Vanessa’ graaft diep, is genadeloos en toont hoe snel een ongezonde relatie ontstaat en hoe deze mensen kwetst en traumatiseert.

 

Tussen Vanessa en John ontstaat er chemie of is hier toch sprake van misbruik?

 

Jaren later wordt duidelijk hoe beschadigd deze jonge vrouw is. Haar ongezonde verhouding met haar docent heeft ook na haar schooltijd nog lang geduurd totdat ze eigenlijk voor hem te oud werd. John wou immers een jong meisje en geen echte vrouw. Jammer genoeg was Vanessa ondertussen verslaafd aan hun explosieve en soms ronduit gevaarlijke verhouding en zelfs als hij niet meer haar bedgenoot is blijft ze hunkeren naar hem. Af en toe dringt hij opnieuw haar leven binnen en neemt ruw wat hij wil.

 

‘Mijn duistere Vanessa’ verspringt van heden naar verleden. Eigenlijk ziet de lezer de situatie vooral door de ogen van Vanessa. Hierdoor miste ik soms wel wat meer achtergrond en duiding want als Ik- figuur is Vanessa zelfs niet zeker van de waarheid.

 

Zeventien jaar later wordt ze om hulp gevraagd door een ander meisje dat net als zij door deze leraar ingepalmd werd. Toch gaat de verwarde Vanessa niet in op deze vraag want zij is toch geen slachtoffer. Zij heeft voor alles toestemming gegeven en John is toch geen viezerik? Hun relatie was misschien wel duister maar hij had toch alleen maar interesse voor haar?

 

Stilaan na talloze pogingen om haar verleden te verwerken begint ze de waarheid te zien. Ze dacht immers altijd dat John en zij van elkaar hielden maar misschien speelde hij toch een spel. Stilaan verandert haar afhankelijkheid in afkeer. Om zichzelf en haar schuldgevoel en pijn een plaats te geven heeft ze zichzelf dingen wijsgemaakt. Haar docent heeft haar immers op alle manieren een rad voor de ogen gedraaid en wist haar zelfs te brainwashen.

 

Zou het kunnen dat Strane bij haar verder ging dan bij andere betrokkenen? Was zij de duistere vrouw in plaats van hij? Dit zijn allemaal vragen die blijven rondspoken in Vanessa's geest.

 

De rol van de school en omgeving van Vanessa zijn andere belangrijke factoren die mee bepaalden hoe ze met heel haar ervaring omgaat. De media heeft dan weer zijn invloed wanneer de bal aan het rollen gaat bij de nieuwe aanklachten.

 

‘Mijn duistere Vanessa’ is choquerend, expliciet en realistisch. Het fictieve hoofdpersonage worstelt met ontkenning en schuift de schuld naar zichzelf waardoor dit bij Vanessa zijn sporen nagelaten en dit haar persoonlijkheid voor de rest van haar leven vormt.

 

Deze psychologische thriller confronteert en durft omdat naast misbruik ook gepraat wordt over vermeende toestemming of dwang en obsessie.

 

Hoewel dit fictie is zie je de realistische verhalen in het kader van de #Metoo- beweging meer en meer in de openbaarheid komen en dat is goed.

 

In dit verhaal geeft de auteur slachtoffers een podium om naar buiten te komen en te laten zien wat kan en wat niet.

 

‘Mijn duistere Vanessa’ is een confrontatie met het schuldgevoel van dit meisje en een zoektocht naar een nieuw begin.

 

4 Inktpotjes
Door Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...