zaterdag 17 juli 2021

Arsène Lupin, gentleman inbreker van Maurice Leblanc


Wat is dit leuk maar ook een tikje ouderwets entertainment
!

 

Dit is het eerste boek dat ik gelezen heb in deze reeks rond de populaire Arsène Lupin. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik eerder de Netflix serie zag en misschien daardoor ook zo een flitsend boek voor ogen had.

Hoewel je boeken onmogelijk kan vergelijken met films of series deed ik dat onbewust waarschijnlijk wel.

 

Natuurlijk zijn dit de eerste negen verhalen die al in de 19de eeuw bedacht zijn. Je moet dus ook dit boek in de tijdsgeest van toen plaatsen.

 

De charmante inbreker Arsène Lupin verovert zonder twijfel je hart en dat ik meer wil van dit heerlijke personage staat vast. Deze man werd de Robin Hood van de Belle époque genoemd en daar ben ik het niet mee eens omdat hij niet voor een ander maar voor zichzelf stal. Wel was hij behulpzaam en stond hij ondanks zijn aparte beroep klaar voor iedereen. Hij was ook een zachtmoedige rebel die stelen tot kunst omtoverde en op zijn eigen manier reageerde tegen de heersende regels.

In de Belle époque gedroeg iedereen zich netjes en dus ook onze boef Arsène Lupin is een klassieke gentleman.

 

Zelfs zijn 'vijand' commissaris Ganimard had respect voor zijn geruisloos verschijnen en verdwijnen. Een meester in vermommingen en manipulatie en een grappige kwelgeest met slimme tactieken in een charmant jasje past voor mij beter bij deze vrolijke jongen.

 

Toch heeft het eerste deel wel indruk gemaakt op mij omdat ik door de wat oudere schrijfstijl heen een intelligente en boeiende man leerde kennen. Hij slaagt erin om op zijn eigen manier met bijna alles weg te komen en anders zoekt hij steeds een gedurfde oplossing.

 

Arsène Lupin werd gecreëerd om een tegenwicht te vormen voor Sherlock Holmes en daar is Maurice Leblanc zeker in geslaagd. Naast de altijd opgewekte en stoutmoedige Lupin neemt hij je in zijn verhalen ook mee naar hoe het was om te leven in die periode.

 

Het ene verhaal werkt al beter dan het andere maar dat is logisch in een bundel. Maurice Leblanc heeft met zijn leuke dialogen en aansprekende hoofdfiguur me nieuwsgierig gemaakt naar meer. Ik wil graag ontdekken of ik ook zo enthousiast ga zijn na het lezen van de volgende delen in deze boekenreeks en meega in de hype rond deze aparte oplichter.

 

Het eerste boek is voor mij soms een beetje stroef geschreven en oogt wat ouderwets maar het legendarische karakter vol bravoure en de leuke dialogen brengen amusante situaties en een uitdagend en waarschijnlijk verslavend figuur tot leven.

 

Ik kan dus niet wachten om te zien of ik ook in de ban geraak van Arsène Lupin.

 

Maurice Leblanc heeft alleszins een personage bedacht dat zijn aantrekkingskracht nooit zal verliezen, kracht uitstraalt en ondanks al zijn streken toch raakt. Het was dus zeker een schot in de roos om deze auteur de Franse Sherlock Holmes te laten bedenken.

 

3,5 Inktpotjes

Fany


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...