zondag 29 augustus 2021

Wolkenjagers van Emma Carroll

 


'Wolkenjagers' is de waargebeurde race met de ballonvaart dat prachtig vertaald is in een kinderboek vol warmte dat iedereen zijn hart zal veroveren.

 

Emma Carroll heeft de historische gebeurtenissen over de wedloop in de tijd tussen de Engelsen en Fransen knap verpakt in een fijne en boeiende vertelling.

 

'Wolkenjagers' betovert je onmiddellijk met een waanzinnig mooie en op waarheid gebaseerde cover.

 

De broers Montgolfiers hadden nooit kunnen weten welk avontuur hun familie nog te wachten stond toen ze probeerden net als een vogel in de lucht te zweven.

 

In 1783 vlogen een haan, schaap en eend met een luchtballon. Dit was in feite een test om te zien of deze dieren in de lucht bleven hangen omdat men geen mensenlevens wou riskeren. Rond deze opmerkelijke feiten is ‘Wolkenjagers’, een avontuur vol humor en spanning, geweven.

 

Elk hoofdstuk begint met een zinnetje uit een Engels kinderrijmpje over de voorspellingen van eksters. Deze zin zet dadelijk de toon voor elk hoofdstuk in dit amusante verhaal over nieuwe uitvindingen waarbij spionage en vriendschap belangrijke thema's zijn.

 

Wanneer Ekster, een straatboefje in het Franse Annonay, ongewild terecht komt in een hachelijke situatie, wordt ze door haar slimme en heldhaftige actie al snel deel van het gezin van Pierre.

 

Deze rustige jongen vertoeft in een heel andere wereld dan die van het meisje Ekster. Zij is namelijk alleen en heeft enkel haar tamme haan Coco als bondgenoot. Bij het gezin Montgolfiers leert dit meisje wat je familie kan betekenen voor je.

 

Jammer genoeg lijkt het erop dat ze geen andere keuze heeft dan een nare opdracht uitvoeren omdat zij en haar bijzondere huisdier anders in gevaar zijn.

 

Gaat de intelligente Ekster zich uit deze situatie redden of moet ze haar nieuwe thuis toch bedriegen? Kan ze iedereen voor zich winnen met haar charme of zorgt haar verleden nog voor problemen?

 

Door hun onbezonnenheid en kinderlijke enthousiasme komen Pierre en Ekster uiteindelijk in een heel apart avontuur terecht.

 

‘Wolkenjagers’ heeft in het schattige en spannende verhaal ook enkele subtiele lessen verwerkt rond vertrouwen en kansen die je krijgt in het leven. Ook al zijn sommige situaties misschien wat ongeloofwaardig, ze passen perfect in dit mooie boek.

 

Met humor, emotie, spanning en weetjes over het leven in die tijd zal ‘Wolkenjagers’ de doelgroep van 10- 15 jarigen zeker aanspreken. Door de uitwerking van het verhaal zal het ook leuk lezen zijn voor jongens en meisjes. De aparte dieren die ook echte personages zijn maken het verhaal grappig en hun band met de kinderen zorgt voor aandoenlijke taferelen.

 

Eigenlijk is ‘Wolkenjagers’ een aanrader voor iedereen die houdt van een heerlijk verhaal waarin fictie en realiteit prachtig gemixt zijn.

 

4 Inktpotjes

Door Fany

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...