maandag 23 augustus 2021

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes van Maurice Leblanc

 


 


Stilaan val ik voor de charmante Lupin en de heerlijke strijd tussen Engeland en Frankrijk.

 

Het eerste verhaal van gentleman - inbreker Arsène Lupin vond ik best wel goed maar ik was nog niet in de ban.

Na het tweede avontuur van deze keurige Franse oplichter moet ik toegeven dat ik meer en meer geniet van deze luchtige boeken.

 

Maurice Leblanc heeft dit verhaal al in 1908 op papier gezet en Lupin werd een Franse held. Sherlock Holmes was een brug te ver voor Arthur Conan Doyle en dus is het slim aangepast naar Herlock Sholmes.

 

Misschien word ik de schrijfstijl uit deze tijd gewoon en ben ik niet meer op zoek naar meer verdieping. Eigenlijk kan ik er mijn vingers niet opleggen waarom maar dit deel heb ik met heel veel plezier gelezen.

 

Omdat de loebas Arsène Lupin maar blijft wegkomen met zijn fratsen en Ganimard achter de feiten blijft aanlopen wordt opnieuw de hulp van Herlock Sholmes ingeroepen. Dit gevecht tussen de Franse inbreker en Engelse detective is hilarisch.

 

In het eerste deel waren het allemaal korte verhalen die me het Frankrijk van toen met zijn normen en waarden toonden.

 

Arsène Lupin versus Herlock Sholmes bestaat uit twee verhalen namelijk De blonde Dame en De Joodse lamp. Herlock Sholmes en Arsène Lupin hun achtergrond en karakter leer ik nu wat beter kennen. Ik amuseer me rot met hoe beide heren figuurlijk en letterlijk de wapens opnemen tegen elkaar. In hun gevecht is arrogantie van de Franse kant en deductie en doortastendheid van de Engelse detective de rode draad. Respect en bewondering is wat ze beiden voelen voor elkaar maar beiden zijn winnaars en willen niet verliezen. Hoewel ze elkaar genegen zijn staat hun karakter en wereld mijlenver uit elkaar en zullen ze elkaars vijand blijven.

 

Dit gevecht tussen de Franse inbreker en Engelse detective is hilarisch.

Of Sholmes Lupin arresteert laat ik in het midden, dat moet je zelf gaan lezen.

 

Maurice Leblanc slaagt er meesterlijk in om me mee te laten leven met de slimme tactieken van de charmante en flamboyante Lupin. Hoewel zijn karakter wat meer op de achtergrond blijft en nu de aandacht gaat naar de Engelsman en zijn sarcastische hulpje blijft de Lupin- sfeer toch aanwezig.

 

Misschien was dit avontuur wat vlotter op papier gezet of begin ik me te verplaatsen in de Lupin wereld? Het zijn onwaarschijnlijke of soms vergezochte acties maar beide heren slagen erin om het me te doen geloven en maken dit verhaal naast amusant ook spannend.

 

De flitsende tv-serie heeft mijn hart gestolen en stap voor stap doen deze boeken dat ook. Dit is geen hoogstaande literatuur, maar een uiterst vermakelijke serie over een man die erin slaagt om iedereen steeds opnieuw te bedriegen. Het is vooral de samenhang van dit deel en de heroïsche vete tussen de twee mannen dat me raakt en ik kijk uit naar het volgende boek. Misschien ben ik stilaan fan van het Lupin-œuvre?

 

4 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...