dinsdag 3 augustus 2021

Aquitanië Land van Water van Eva García Sáenz de Urturi

 
Als Willem X, hertog van Aquitanië en de vader van de dan 13 jarige Elionora, totaal onverwacht door een misdrijf om het leven komt heeft zij vanaf dat moment nog maar 1 doel in haar leven en dat is wraak nemen op zijn moordenaar.

 

‘Ik ben Eleonora van Aquitanië, dertien jaar oud. Demonen vermomd als boodschappers zeggen dat mijn vader zojuist onder ongewone omstandigheden is gestorven op zijn pelgrimstocht naar Compostella …. En in de geschiedenisboeken zijn geen precedenten te vinden voor wat ik van plan ben te doen.’

 

In de Franse koning Lodewijk VI ziet Elionora de moordenaar van haar vader en door toe te stemmen in een huwelijk met diens jonge zoon, Lodewijk VII, hoopt zij dichtbij de oude koning te verblijven om zo, via een list, haar vaders dood te kunnen wreken.

Maar op het huwelijksfeest van Elionora en de jonge Lodewijk VII wordt ook de oude koning vermoord en onder gelijke omstandigheden als die van Elionora’s vader. Voor haar begint een nieuwe zoektocht maar nu naar de persoon die het meest gebaat is bij een troonopvolging van een jonge en beïnvloedbare nieuwe Koning, haar pasgehuwde echtgenoot. Vermoedelijk zijn beide moorden gepleegd door dezelfde persoon maar zal de jonge Elionora beschikken over voldoende list en bedrog om achter alle geheimen te komen?

 

‘Ik wist dat hij er geen woord van geloofde, een nieuwkomer in de hel kan een oude duivel niet voor de gek houden.’

 

Bijna tegelijkertijd speelt er een 2e verhaallijn, die van een kleine jongen, die door vijf moeders te vondeling is gelegd in het bos. Wie is deze kleine jongen en wie zijn deze vijf vrouwen maar vooral wat is de reden om de kleine jongen zo aan zijn lot over te laten?

 

Aquitanië Land van Water is een mooie historische roman vol duistere geheimen. Het boek valt in een genre dat ook wel faction wordt genoemd, het is een mengeling van fictie en feiten waarop Eva García een mooi en vloeiend verhaal heeft geschreven door enigszins creatief om te gaan met de personages en/of in tijd en belevenis.

 

Het boek is opgedeeld in 4 delen die elk weer uit kleine hoofdstukken bestaan. Elk hoofdstuk is geschreven in de ik-vorm en heeft een eigen titel. Boven elk hoofdstuk staat duidelijk vermeld wie er aan het woord is en in welk jaar we dan leven. Er doen best een aantal personages mee, maar voorin het boek zijn de 2 stambomen weergegeven van het hertogdom van Aquitanië en van de Capetingen van het Franse Hof. Daarbuiten doen nog een aantal personages mee die banden hebben met beide families. Al met al vond ik het goed te volgen.

De schrijfstijl is prettig en de 2 verhaallijnen worden boeiend overgebracht op de lezer. We volgen Elionora, dan 13 jaar, gedurende een jaar of 12, 13 en tellend vanaf het moment van overlijden van haar vader. Het betreft dus niet de gehele geschiedenis van Aquitanië, dat zou veel te veel informatie zijn om tot 1 boek te kunnen verwerken. Aan het einde weet Eva García op een mooie en ontroerende manier de 2 verschillende verhaallijnen in elkaar te schuiven. Al met al een mooie roman in een historische setting.

 

Ik geef het 4 Inktpotjes.

Karin K.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...