zondag 1 augustus 2021

De dieren van Lockwood Manor van Jane Healey

 De 'De dieren van Lockwood Manor' is een ouderwets mysterie dat traag maar wel boeiend geschreven is.

 

Wanneer Hetty Cartwright tijdens de oorlog in 1939 terecht komt op het landgoed van Lockwood Manor ontvouwt er zich een apart mysterie. Deze vrouw werkt voor het Natuurhistorisch Museum en heel de afdeling opgezette dieren wordt naar hier verhuisd. Door de oorlog moest het instituut op zoek naar veiligere oorden. Hetty heeft de evacuatie geregeld en is nu ook verantwoordelijk om voor de dieren te zorgen.

 

Wanneer Hetty Lucy Lockwood, de dochter van de norse landheer, leert kennen ontstaat er een bijzondere band.

 

Vanaf het ogenblik dat Hetty hier toekwam lijken er onverklaarbare dingen te gebeuren. Dieren worden verplaatst of verdwijnen, dingen komen precies tot leven, plagen komen en gaan kortom... je voelt door heel het verhaal de dreiging opgebouwd worden.

 

De dieren van Lockwood Manor is meer dan zomaar een apart detectiveverhaal. Hetty en Lucy nemen me mee op sleeptouw in een raar huis. Door de ogen van hen worden beetje bij beetje geheimen prijsgegeven over het heden en verleden.

 

Het doet door de rustige stijl en sfeer aan een lekker ouderwetse whodunit denken maar dan op een iets andere manier dan de gekende. De trage opbouw stoorde me in dit verhaal dus nergens omdat door deze aanpak meer details van de protagonisten en sfeer van de speciale setting onthuld worden.

 

Wat 'De dieren van Lockwood Manor’ veel sterker maakt zijn net deze karakters en hun evolutie. De beide vrouwen zijn de hoofdrolspelers en Jane Healey neemt haar tijd om me deze te doen begrijpen. Ook van de vader van Lucy krijgen we een beeld maar enkel Lucy en Hetty zijn diepgaand uitgewerkt.

 

Dit boek verbergt meer dan één verrassing en dat zorgt voor raadsels, intrige en een bijzonder aparte atmosfeer.

 

Jane Healy heeft een bijzondere schrijfstijl in haar debuut en ze bouwt haar onverwachte plot zorgvuldig en met oog voor detail op.

 

'De dieren van Lockwood Manor' gaat over de verzameling dieren maar achter de deuren van dit huis gaat veel meer schuil. De kracht zit vooral in de onderdrukte emotie die door de auteur meesterlijk weergegeven wordt.

 

Dit is misschien geen alledaags verhaal maar het is zeker de moeite waard.

 

4 Inktpotjes

Fany

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...