vrijdag 6 augustus 2021

De Camino van Anya Niewierra

 



Het is precies een jaar geleden dat Lottes man onverwacht zelfmoord pleegde tijdens het wandelen van de Camino. Emil had als vluchteling uit Bosnië en Herzegovina een moeilijke jeugd, maar toch zou hij nooit zelfmoord plegen. Emil was een geweldige vader, was dol op zijn vrouw en gefocust op zijn werk.


Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn... een gruwelijk geheim uit het verleden dient zich aan.

 

Wat vind ik ervan:

Eindelijk weer een boek van Anya. ‘Het Dossier’ was het eerste boek dat ik las van deze auteur. Het boek kreeg grip op mij en ik ging verloren in de kunstroven in Berlijn.

Ik heb zo genoten van het verhaal dat ik ‘Vrij Uitzicht’, Anya haar eerste boek ook gelezen heb. Dat verhaal vond ik de minste. ‘Het bloemenmeisje’ was ook erg goed, maar ‘De Camino’ greep me naar de keel en liet me pas los na een paar weken. Ik moest het echt laten bezinken.

 

Maar goed, ik ben de recensie aan het schrijven en alles nog een keer door me heen laten gaan.

 

Lotte vertelt het verhaal. Ook lezen we een brief dat cursief is geschreven. Dit verhaal is echt schokkend. Emil is geboren in het voormalig Joegoslavië. Hij heeft vreselijke dingen meegemaakt. Lotte weet er niet zoveel van, behalve de striemen op zijn rug.

 

Emil heeft een jaar geleden zelfmoord op De Camino gepleegd, een bedevaart die mensen lopen. Nu een jaar later gaat Lotte dezelfde route lopen. Ze bezoekt dezelfde hotels, gaat eten bij de eethuisjes waar Emil ook at, ze maakt exact dezelfde reis. Lotte doet het vooral om erachter te komen waarom Emil de keus heeft gemaakt om zijn leven te beëindigen. Tijdens het volgen van de route komt Lotte andere Pelgrims tegen en ontstaan er vriendschappen.

 

Maar er gebeuren rare dingen op de route. En ze vraagt zich af waarom de dingen gaan zoals alles loopt. Ze ontmoet een man waar ze opwindende gevoelens van krijgt. (Ik kan er niet veel over schrijven omdat dan spoilers ontstaan)

 

Hoe verder de reis gaat, hoe beter Lotte de brief gaat begrijpen. En Lotte gaat zichzelf steeds meer te begrijpen.

 

Het hele verhaal heeft een onderhuidse spanning. Er worden veel draadjes uitgezet, en langzaam krijgt het verhaal steeds meer lagen en aan het eind van het boek is er een gigantisch plot. Je moet het echt op je in later werken en je er lekker in onder laten dompelen.

Dagen later herbeleef je dit moment nog een keer. Ik moest het echt later bezinken.

 

Het hele boek, de route van ‘De Camino’, is net alsof ik het zelf heb gelopen…

Alle mensen die dit boek hebben gelezen zijn meer dan tevreden over dit boek. Voor mij is dit nogal zwak uitgedrukt. Want op mij heeft dit verhaal een verplettende indruk gemaakt. Dagen zijn voorbij gegaan waar ik alleen maar heb nagedacht over ‘De Camino’.



Ik kan echt nog dagen en weken het over dit verhaal hebben. Het staat in mijn top 10 dan ook op nummer 1. Ik zou er zoveel over willen vertellen, maar dat kan ik niet doen omdat ik dan eécht teveel spoiler en dat wil ik natuurlijk niet. Bij ‘Het dossier’ had ik net zo’n ervaring!


Van mij krijgt ‘De Camino’ 5, eigenlijk 10 vette kraaien!!

Lezen dit boek!

Astrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...