maandag 20 september 2021

Kanker voor beginners van Jeroen van Merwijk

 


 


Kanker voor beginners is een dappere en eerlijke weergave van hoe deze artiest zich voelde nu het onvermijdelijke dichterbij kwam.

 

Wat jammer dat ik Jeroen van Merwijk niet kende voor dit indrukwekkende boek. Als Vlaamse was ik helemaal niet op de hoogte van deze man zijn carrière als cabaretier, beeldend kunstenaar en schrijver. Kanker voor beginners was voor mij dus de kennismaking met deze flamboyante persoonlijkheid.

 

Als Jeroen pijn heeft bij het liggen op zijn zij en een hard plekje voelt onder zijn borstbeen beseft hij instinctief dat het dit keer echt fout is. Wanneer hij tegen zijn normale doen in de dokter bezoekt komt hij vrijwel onmiddellijk terecht in de kankerwereld. Onder de uitstekende hoede van dokters en verpleging voelt hij zich dankbaar in het Antoni Van Leeuwenhoek ziekenhuis. Na wat getob start hij toch met chemo. Zo kan hij immers hopelijk nog wat langer bij zijn geliefden blijven.

 

Nadat hij zijn vier unieke fases van verbazing, indaling, besef en omarming doorlopen heeft is hij klaar om de buitenwereld te vertellen dat hij terminaal is. Hij beschrijft in korte stukjes de technische zaken maar hij laat ook zien welke gevoelens zijn naderende dood oproepen bij hem en zijn vrouw.

 

Zelf zegt hij: "Hé hé, nu ben ik van al het gezeik vanaf" als blijkt dat hij ongeneeslijk ziek is door uitgezaaide darmkanker naar de lever. Dit betekent immers rust en hij heeft er vrede mee. Het lijkt voor hem vooral een opluchting en boosheid is hem vreemd. Toch heeft hij het erg moeilijk om Jeannette en zijn vrienden achter te laten.

 

Over zijn faam als artiest en de stijgende belangstelling voor hem is hij lekker sarcastisch en ook erg verwonderd. Wel is hij geroerd omdat hij nu toch in the picture staat. Op zijn typerende wijze geeft hij mee dat hij 'enkel' maar kanker moest krijgen om zijn langverwachte erkenning te mogen meemaken. Deze rare vriend kanker heeft hem ook milder gemaakt.

 

Kanker voor beginners is een eerlijk relaas van wat je overkomt na deze verpletterende diagnose en het raakt. Hoewel het hoofdthema naast kanker afscheid is gaat het zeker ook over dankbaarheid en liefde. Jeroen van Merwijk brengt zijn monoloog precies alsof hij op de planken staat en hij bespeelt virtuoos al mijn emoties.

 

Wat mij bijzonder trof en wat voor mij herkenbaar was is, dat hij koos voor kwaliteit en niet kwantiteit van het leven. Hij droomde van nog een nieuw theaterstuk en een tweede boek Kanker voor gevorderden.

Uiteindelijk heeft dit niet mogen zijn en is hij op 3 maart 2021 overleden in zijn geliefde Frankrijk. Hij had er immers voor gekozen om hier samen met zijn vrouw zijn laatste dagen door te brengen. Hopelijk heeft hij nog veel kunnen schilderen en samen met Jeannette nog mooie momenten kunnen beleven.

 

Ik kende hem niet en ook ik werd meegezogen in de passie en levenskunst met een vleug sarcasme die hij hier toonde. Hoe raar het ook mag klinken kanker heeft deze artiest veel gebracht en dit boekje zal niet alleen informeren maar vooral inspireren. Hij zal gemist worden.

 

5 Inktpotjes

Fany

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...