donderdag 16 december 2021

Mary van Anne Eekhout



Korte inhoud

Mary Shelley verblijft op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is. Vier jaar later brengt Mary met haar geliefde Percy Shelley een bezoek aan haar vrienden John Polidori en Lord Byron, bij het Meer van Genève.

’s Avonds bij het haardvuur vertellen ze elkaar verhalen. Een flintertje herinnering brengt haar terug naar haar tijd met Isabella in Schotland, en ook naar David Booth, een zeer intelligente, charismatische, maar tegelijk ook griezelige man, die een grote interesse in Mary en Isabella ontwikkelde. Dan dient ook het monster uit het bos zich weer aan, en vanuit die gedachte ontstaat haar verhaal over het monster van Frankenstein.

 

Mijn mening

Iedereen die een beetje de geschiedenis rond het ontstaan van het wereldberoemde Frankensteinverhaal kent, kent ongetwijfeld het verhaal van Mary Shelley, de schrijfster die Frankenstein ontwikkelde. Maar voor zij die Frankenstein helemaal niet kennen, een beetje achtergrond.

Over Frankenstein

Frankenstein, oftewel Het monster van Frankenstein, is een fictief verhaal over dokter Victor Frankenstein, een wetenschapper die vreemde experimenten deed. Hij verzamelde lichaamsdelen van verschillende lijken, en wilde zo een nieuwe mens/schepsel creëren die hij zag als vriend. Maar dat liep vreselijk mis, en zo ontstond het monster. Frankenstein liet uiteindelijk zijn schepping achter. Maar hij krijgt medelijden met het wezen en belooft een vrouw voor hem te creëren. En de rest moet je zelf maar lezen.

Het voor die tijd gruwelijke verhaal werd in 1818 gepubliceerd en was bijzonder om verschillende redenen, waarvan de belangrijkste was dat Mary Shelly nog een jonge vrouw was, en dat het in die tijd behoorlijk uitzonderlijk was voor vrouwen om een boek te publiceren. Volgens diezelfde geruchten die al jaren rondzwerven over het ontstaan van het idee rond Frankenstein, zou Shelly zich gebaseerd hebben op een aantal mythes, maar haar grootste bron van inspiratie was de Griekse god Prometheus, die volgens de Grieken de mensheid creëerde en hen vuur schonk, wat aan de basis lag voor alle menselijke zonden. De subtitel van Frankenstein was overigens The Modern Prometheus.

In de loop der jaren werd het boek meermaals heruitgebracht, maar ook verschillende keren verfilmd. Eén van de bekendste verfilmingen was die uit 1957, geschreven door Jimmy Sangster, die het wezen bracht als een hersenloos en psychotisch iets dat graag mensen doodde. In het boek zelf was het wezen intelligent en kon het perfect communiceren. The Curse of Frankenstein werd een klassieker die nog steeds wordt uitgezonden.

 

Over Mary Shelley

Over Mary zelf was niet zo heel veel bekend. Ze werd geboren in Somers Town, Londen in 1797 en overleed in 1851. Ze had drie kinderen, en was slechts heel kort gehuwd met Percy. Percy was zelf een beroemd schrijver en dichter, en zij was zijn tweede vrouw. Ze leefde in de schaduw van haar man, tot ze die zomer van 1816, een berucht jaar waarin het de hele tijd slecht weer was (klinkt bekend?) terechtkwam bij Lord Byron in Zwitserland, waar ze uit verveling griezelverhalen begonnen te bedenken.

Het was daar dat zij Frankenstein schreef. Lord Byron schreef er Darkness, en filosoof William Goodwin schreef er The Vampyre. Een erg lucratieve zomer dus. Kleine zijdelingse nota: Mary en Percey waren erg gelukkig, tot haar man in 1822 verdronk toen hun boot omsloeg. Mary is daarna nooit meer hertrouwd.

Mary Shelley werd beroemd omwille van Frankenstein, haar andere werken hebben nooit het niveau van bekendheid bereikt dat dit boek deed. Wellicht heeft dit te maken met het concept van een vreemde vorm van reïncarnatie of de fascinatie met het tot leven brengen van de doden, zij het dan op een bizarre manier.

Het boek

Frankenstein zelf – de dokter, de wetenschapper en de bekendheid, spreekt al eeuwen tot de verbeelding van velen. Velen denken zelfs dat Frankenstein zelf het monster was, maar het wezen zelf was naamloos. Frankenstein, de moderne Prometheus, een man die in staat is om leven zelf te scheppen uit dode materie, was in die tijd revolutionair. Hij werd zo reëel beschreven dat mensen vaak ook dachten dat hij gebaseerd was op een echte figuur. En dat maakte het verhaal rond Frankenstein zo bijzonder. Experimenteren met het menselijke leven, het eeuwige leven vinden, of de dood ontlopen, is een onderwerp dat de mensheid al honderden jaren bezighoudt.

Maar Mary zelf was een gewone vrouw, een jong meisje, dat op jonge leeftijd verloofd was met een man die vijf jaar ouder was dan zij én bovendien een gekend en charismatisch figuur was. Mary was het rustige type. Zij leidde een rijkelijk leven waarin veel gereisd werd, waarin ze rondhing met bekende figuren. Hoe schrijf je dan een verhaal over iemand die in wezen leeft door de ogen van iemand anders? Dat is net het probleem een beetje van dit boek. Wie op zoek is naar meer informatie over Frankenstein, komt bedrogen uit. Wie meer wil weten over de figuur Mary, zal ontdekken dat zij eigenlijk op zich een gewone, jonge vrouw was met een fantasierijk leven.

Het verhaal is opgebouwd als een combinatie van fantasie en werkelijkheid, van verhalen binnen verhalen en van een opbouw die op zich erg bijzonder is. Het is een literaire roman, en het leest ook zo. Mooi geschreven, mooie woorden en zinnen, maar ook lange passages en veel sfeerzetting. Dat zal niet iedereen bekoren. Dit boek is ook niet voor iedereen geschreven, het verhaal is voor zij die graag willen weten hoe het leven in het jaar 1818 eruitzag, hoe het moet geweest zijn om met de illustere Lord Byron aan het meer van Genève te verblijven tijdens de slechtste zomer ooit. Hoe het gevoeld moet hebben om griezelverhalen te vertellen aan elkaar, toen er nog geen televisie bestond of horror schering en inslag werd. Toen mensen elkaar nog bang konden maken met wat gruwelijkheden die vandaag de dag als absurd beschouwd zouden worden.

Ik wilde heel graag meer te weten komen over het leven van Mary Shelley en hoe zij gedacht moet hebben in die tijd, wat voor haar de triggers waren om het verhaal rond Frankenstein te schrijven. De mythe van Prometheus, de combinatie van het zien van iets op haar veertiende (was het een man, een wezen, een monster?) en die vele avonden bij het haardvuur van Lord Byron. Toch bleef ik op mijn honger zitten. De sfeerschepping was prachtig gedaan, de elementen waren er allemaal, maar nergens kwam ik echt in het verhaal of in het hoofd van Mary Shelley terecht. Sommige passages waren te lang, soms ook té gewoon. En natuurlijk is het einde al bekend: het ontstaan van de mythe rond Frankenstein. Shelley heeft voor veel vrouwen het pad vrijgemaakt naar een leven als auteur. Zij was een bijzondere figuur. Het is de verdienste van Anne Eekhout dat zij deze figuur heeft gekozen voor haar bijzondere roman.

3,5 inktpotjes

Lisa

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...