maandag 20 december 2021

Nooit van Ken Follett

 


Nooit is duister maar realistisch en angstaanjagend politiek entertainment.

 

Ken Follett zegt zelf dat hij hoopt dat wat hij schreef nooit uitkomt. Na dit boek verslonden te hebben ben ik het volledig eens met hem. Tijdens het lezen werd het pijnlijk duidelijk dat de derde wereldoorlog niet alleen in dit boek aan de deur staat te kloppen.

 

De grote spelers van Amerika tot China zijn betrokken in een goed opgebouwd en doordacht verhaal. Noord- en Zuid-Korea hebben ieder hun eigen stem in dit politieke verhaal. Het stuk over Afrika geeft dan weer een andere essentiële invalshoek.

 

In deze thriller mixt de auteur angst, hoop en strategie. Hij toont hoe snel een land schaakmat staat door misverstanden, andere normen en waarden, vooroordelen of narcistische persoonlijkheden. Het lijken wel kinderen in plaats van leiders in 'Nooit' en soms wil ik roepen:"Stop en denk na voordat je iets doet".

 

Door de ogen van een aantal belangrijke hoofdrolspelers neemt de auteur me mee in het web van politieke spelletjes, militaire actie en criminele bendes.

 

Actuele onderwerpen als mensen en wapenhandel, terrorisme, globalisering en spionage zijn verwerkt in een spannend en tot nadenken stemmend verhaal. 'Nooit' is geschreven met kennis van zaken en er moet wel veel research aan deze thriller vooraf zijn gegaan.

 

Coalities zijn nodig maar hoe ver gaan deze en wat zijn de gevolgen? Hoe kan je internationaal samenwerken en toch je morele kompas volgen of is dit onmogelijk? Hoe overleef je in een wereldwijde race of 'the survival of the fittest'? Hoe de publieke opinie en media al deze zaken beïnvloeden wordt ook duidelijk.

 

Beklijvende personages raken me en al snel lijk ik zelf rond te lopen in deze harde wereld. Diplomatie zal nooit nog dezelfde betekenis hebben na het lezen van dit boek.

 

Naast de politieke arena is er ook het persoonlijke leven van de personages. De combinatie van deze twee werelden en de manier waarop deze auteur zijn karakters tot leven brengt zorgen ervoor dat 'Nooit' een echte aanrader is voor wie meer wil dan een amusant verhaal.

 

Ken Follett toont met dit boek het gevaar aan van het oog om oog, tand om tand principe. Als de tirannen of andere crazy personen dan ook nog de grootste willen zijn dan weet je dat diegenen die goed willen doen voor een schijnbaar onmogelijke opdracht staan.

 

Deze klepper raast door en zonder dat ik me ervan bewust ben heb ik al snel honderden pagina's gelezen. In een avontuurlijke maar ook creepy wereld ben ik getuige van hoe snel onmenselijke acties plaatsvinden.

 

'Nooit' begint met een relatief laag veiligheidsniveau maar de orkaan van vernieling slaat genadeloos toe. Je voelt hoe de sfeer grimmiger wordt en je wacht eigenlijk tot het moment dat de boel gaat exploderen.

Kunnen een paar helden de wereld redden en blijven ze zelf overeind wanneer ze voor onvoorstelbare keuzes komen te staan?

 

Hoewel dit als fictie is voelt het niet zo en het maakt de vrees voor moderne oorlogsvoering duidelijk. De beeldende scènes zijn gruwelijk echt en de besproken onderwerpen komen binnen.

 

Deze thriller bundelt drama, actie en toekomstvisie in een verhaal dat actueel is en jammer genoeg zo maar waar kan worden.

 

4 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...