zondag 5 februari 2023

Julia van Rosita Steenbeek

 


De verstoten Julia krijgt een ander gezicht in deze historische roman .

 

Julia werd geboren in 39 voor Christus en was de dochter van de latere keizer Augustus.  Haar vader hertrouwde onmiddellijk met Livia omdat dit hem veel beter uitkwam en Scribonia werd uitgegumd uit hun leven. Ondanks zijn tegenkanting vinden moeder en dochter elkaar later terug. Julia haar naam wordt amper uitgesproken en verwijzingen naar haar zijn door historici vaak gewist waardoor het mysterie rond haar nog groter is.

 Rosita Steenbeek brengt me in cursieve stukken naar de brokstukken van het leven van Julia in het oude Rome . Ondertussen reconstrueert ze haar leven en voegt haar interpretatie toe . Onder het dominante bewind van haar vader  probeert deze jonge vrouw haar weg te vinden.  Desondanks dat zijn wil wet is in de Republiek en zij hem vaak gehoorzaamt blijft ze toch haar eigen weg zoeken. Ze trouwt meerdere keren met haar vader zijn keuze om de opvolging veilig te stellen en baart meerdere kinderen. Stilletjes koestert ze echter hoop om ooit samen te mogen zijn met haar grote liefde Iullus Antonius.

 Haar vriendenkring leert haar plezier, boeken en schoonheid kennen en door haar huwelijken ontdekt ze de geneugten van reizen. Stilaan wordt echter duidelijk dat ze Livia en Augustus niet kunnen verslaan tenzij ze ook meedogenloos toeslaan in deze wereld van haat. Julia wordt meegesleept in een duister complot maar opnieuw wordt duidelijk hoe geslepen, achterbaks en nietsontziend deze heersers zijn. Uiteindelijk zorgt haar vader ervoor dat ze samen met haar moeder vijf jaar verbannen wordt naar een eiland voor overspel . Daarna wordt haar lot nog onmenselijker want zonder kinderen of familie slijt ze in eenzaamheid haar dagen in Italië waar ze ook sterft. 

Het idee achter dit boek vind ik grandioos en ik was erg benieuwd om mee te lopen in de voetsporen van de verguisde Julia. Rosita Steenbeek heeft ongelooflijk veel research gedaan en toont in dit boek hoe deze vrouw ondanks haar ellende en plichten overeind tracht te blijven. Jammer genoeg is het nooit genoeg en zijn alle middelen voor haar vader geoorloofd om tegenstanders te verwijderen. De inhoud van deze historische roman is boeiend en het is fijn om haar te leren deze kennen maar het portret is te oppervlakkig en graaft niet diep genoeg. Het boek geeft wel een belangrijke kijk op mannenwereld, het politieke steekspel en de waarden en normen die bij deze samenleving horen. Toch is het boek veel te beschrijvend en raakt het me ondanks het rebelse karakter van Julia niet echt. De wandelingen in de stad zijn voor mij eerder storend en vertragen de vertelling waardoor er nooit vaart in het verhaal komt. Deze rare mengelmoes van fictie en non- fictie maakt je blij of net niet. Vaak ben ik voorstander van anders maar in dit geval slaat Rosita Steenbeek naar mijn gevoel de plank echt mis. Voor de inhoud geef ik dus 3,5 inktpotjes omdat deze echt de moeite is maar voor de uitwerking blijf ik op een krappe 3 steken.

 

 

3,5  inktpotjes inhoud

3 uitwerking

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...