donderdag 23 februari 2023

Droomhuis – Inez de Goede

 


Lot keert terug naar het huisje in Frankrijk waar zij met haar moeder en stiefvader gewoond heeft in de jaren ’70. Ze wil het huis opruimen en verkopen en hoopt hiermee in het reine te komen met gebeurtenissen uit het verleden. Ze groeide hier op met haar psychisch labiele moeder en dominante stiefvader, en al opruimend komen er herinneringen aan die tijd naar boven. Lukt het haar om de gebeurtenissen een plek te geven en haar eigen blokkades te overwinnen?

 

‘Droomhuis’ is een heel indringend verhaal waar ik bijna niet in kon stoppen. Het hele boek door is er sprake van een beklemmende sfeer en voel je zowel het verdriet en de onmacht van Lot als volwassene als de kleine Lotje als kind. Tevens is er in het verhaal van de kleine Lotje ook goed de loyaliteit naar haar ouders te voelen en hoe enorm dat kan botsen met je eigen integriteit.

Je krijgt als lezer echt de neiging om het kind daar uit die situatie weg te plukken maar weet tegelijkertijd ook dat dat helemaal niet kan.

 

De hoofdstukken in het verhaal wisselen tussen gebeurtenissen in het heden en verleden waarbij telkens een kleine gebeurtenis de verbindende factor is. Hierdoor vloeien de hoofdstukken heel natuurlijk in elkaar over. Ook is er sprake van perspectiefwisselingen waarbij we stukjes uit het heden en verleden van Lot maar ook uit dat van haar moeder meekrijgen. Haar moeder die zo graag een nieuwe start wilde maken, maar op haar beurt ook weer bagage meeneemt uit het verleden. Ook haar verhaal is schrijnend en als lezer voel je zowel medeleven als boosheid over haar rol.

 

Ondanks de buikpijn die het verhaal mij zelf opleverde, is er geen stoppen aan het lezen. Inez de Goede trekt je met haar vertelstijl en opbouw helemaal het verhaal in. Het verhaal voelt ook nergens als een aanklacht, wel als iets dat verteld moest worden, om te helen en om verder te kunnen.

 

Een heel knap debuut dat ik beoordeel met 4 inktpotjes.

 

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...