dinsdag 25 juli 2023

‘Dracul’ geschreven door Dacre Stoker en J.D. Barker.

 


Dracul is in feite een prequel op de beroemde klassieker Dracula van de Ierse auteur Bram Stoker. Wat was nou in feite de aanleiding die Bram zijn Gothic Novel Dracula in 1987 heeft doen schrijven?

‘Voor allen die weten dat monsters bestaan.’

Dracula wordt ten onrechte vaak ‘afgedaan’ als een horror klassieker. In mijn ogen ten onrechte want het is alles behalve gruwelijk, veel meer is het een roman met een bij tijd en wijle zelfs behoorlijk zoetsappig liefdesverhaal. Het werd de grondlegger voor de hedendaagse Gothic Novel en inspireerde veel huidige auteurs van spookverhalen maar ook die van andere genres.

Dacre Stoker is familie van Bram, hij is de achter-achterneef, en samen met J.D. Barker schreven ze dit Dracul waarvan er nu eindelijk een Nederlandse vertaling is verschenen.

Het begin van het boek kenmerkt zich bijna als een soort familiegeschiedenis: De geschiedenis van de familie Stoker waarvan vader en moeder, behoorlijk vooruitstrevend voor die tijd, beiden werkten. Ze hebben op dat moment 5 kinderen, 4 jongens en een meisje, waarvoor ze de hulp hebben ingeroepen van Nanna Ellen Crone. De jonge Bram, dan op een leeftijd van 7 jaar, is namelijk een ziekelijk jochie dat veel verzorging nodig heeft. Zijn 1 jaar oudere zusje Mathilde houdt hem vaak gezelschap op zijn zolderkamertje als hij weer eens bedlegerig is. Het is zijn zusje die op een gegeven moment argwaan krijgt jegens Nanna Ellen. Soms blijft Ellen nachtenlang weg, maar zodra ze weer terugkomt is ze altijd zorgzaam en lief, en omdat er geen vervangster voor handen is sluiten de ouders node de ogen voor het alsmaar vreemder wordende gedrag van haar. Bovendien zijn er een aantal alarmerende sterfgevallen in hun omgeving te betreuren en Mathilde en Bram willen er het hunne van weten. Ze besluiten stiekem op onderzoek te gaan. Iets wat ze achteraf gezien beter niet hadden kunnen doen…

Dracul is een mooie, beeldende en verhalende geschiedenis die wellicht af en toe wat gruwelijke fragmentjes heeft maar over het algemeen wegleest als een mooie spannende roman. Vooral wat betreft het 1e deel. Vanaf het 2e deel versneld het verhaal wel wat meer, totdat er uiteindelijk een climax volgt die vol actie is en waarin ook meer creepy elementen zijn verwerkt.

Wat ik heel boeiend vond is dat er met dit verhaal een ander verhaal is verweven, namelijk die van de Ierse volksvertelling (mythe) van de Dearg-Due. Iets wat ik direct heb opgezocht op internet. Verder komen er meerdere bekende Dracula-plaatsen in voor zoals Whitby en het ruige Walachije. Plaatsen die mijn zin in dit avontuur alleen maar nog meer versterken.

Ook heeft het, net als Bram Stokers Dracula, een opbouw die bestaat uit dagboekfragmenten, een paar krantenartikelen, aantekeningen van een paar personages en diverse brieven. Er wordt steeds geschakeld in tijd maar dat is boven elk hoofdstuk duidelijk aangegeven. Deze opbouw leest erg vlot weg en zorgt er voor dat je continue de aandacht houdt en het je blijft boeien.

De opbouw is verder langzaam, beeldend en verhalend met een versnelling dichter naar het einde toe. Het leest bijna als zijnde waar gebeurt, dat is het natuurlijk niet… of misschien toch?

Na het ook zeer boeiende nawoord, waarin Dacre Stoker en J.D. Barker vertellen hoe en met welke middelen ze deze roman/thriller konden schrijven, restte mij nog 1 vraag. Maar welke zal dat zijn…?

Ik geef het 4 dikke Inktpotjes.

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...