zaterdag 19 juni 2021

De duw van Ashley Audrain



Wat een geweldige psychologische page-turner is 'De duw'.

 

Blythe O'Connor is moeder maar worstelt enorm met deze verantwoordelijkheid. Haar verleden was niet eenvoudig en hoewel ze alles voor haar dochter Violet doet kampt ze met schuldgevoelens en nare gedachten. Het lijkt alsof ze niet in staat is om van haar dochter te houden.

 

Wanneer ze bij haar man Fox aan de alarmbel trekt wordt haar roep om hulp genegeerd en wordt zij zelf als de schuldige gebrandmerkt.

Wanneer ze een zoontje krijgt blijkt ze wel in staat te zijn om van dit kind te houden. Waarom lukt het dan niet tussen haar en Violet?

 

‘De duw’ is een ongelooflijk knap psychologisch verhaal over vermoedens, de invloed van het verleden en een voortdurend gevecht om de goede moeder te zijn.

 

Is de liefde die ontbrak in Blythe haar jeugd de oorzaak of is er iets duisterders aan de hand?

 

Deze psychologische roman met thrillerallures werpt een ander licht op het moederschap. Door drie perspectieven wordt aangetoond dat moeder zijn zeker niet altijd rozengeur en maneschijn is. ‘De duw’ is donker en rauw. Dit boek toont me vooral de gedachten en gevoelens van Blythe, maar ook het verhaal van haar moeder en grootmoeder wordt verteld.

 

Blythe haar verhaal start met een onheilspellende proloog die me dadelijk het verhaal intrekt. Verwaarlozing, rouw, depressie, mentale problemen en eenzaamheid zijn thema's die verweven zijn in dit boek. Door de onderhuidse spanning die vanaf het begin voelbaar is blijf ik lezen totdat het boek uit is.

 

‘De duw’ gaat ook over vaders die weinig aanwezig zijn. Deze personages schuiven het grootste deel van de opvoeding in de schoenen van de moeder of laten zich door hun kind manipuleren.

 

‘De duw’ graaft diep en toont aan hoe ingewikkeld het kan zijn om van je kind te houden. Het is een tocht op zoek naar de waarheid maar zeker ook naar nieuwe kansen, geluk en liefde.

 

Deze roman toont ook aan wat de gevolgen kunnen zijn als de waarheid verborgen blijft en de klokkenluider niet geloofd wordt. Of is wie aan de alarmbel trok zelf gek?

 

Ashley Audrain speelt in haar weergaloze debuut voortdurend met de waarheid en doet me mee twijfelen en soms zuchten met de acties van Blythe.

 

Een boeiende vraag die 'De duw' opwerpt is of psychische problemen doorgegeven worden over verschillende generaties heen. Is je opvoeding bepalend voor hoe je het moederschap opneemt of staat dit los van elkaar? 

 

‘De duw’ is een pijnlijk maar ook spannend verhaal over emoties en trauma's. Het boek snijdt zware thema's aan maar deze psychologische roman leest als een trein en voelt nooit te beladen aan. 'De duw' raakt, confronteert en prikkelt.

 

Dit is een indrukwekkend verhaal dat nog lang blijft hangen.

 

‘De duw’ laat de roze wolk van moeder zijn veranderen in een donderwolk.

 

5 Inktpotjes

Door Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...