zondag 27 juni 2021

't Hooge Nest van Roxane van Iperen

 


 


't Hooge Nest is een weergaloze weergave van het verhaal van twee Joodse zussen en hun heldendaden.

 

't Hooge Nest is een aangrijpend boek gebaseerd op waargebeurde feiten. Hier wil je niet over lezen…

Toch kan je niet anders als je de vreselijke daden van alle partijen wil kaderen en proberen te begrijpen.

 

Roxane van Iperen kwam in 2012 samen met haar gezin in een villa in Naarden wonen. Tijdens de restauratiewerken werd duidelijk dat dit huis bijzonder was. In de Tweede Wereldoorlog was deze plaats namelijk een veilige haven voor vele mensen.

 

Roxane wou weten welk authentiek verhaal er achter deze feiten zat en ze begon met een langdurend privé- onderzoek naar de twee vroegere bewoners en hun gezinnen.

 

Uiteindelijk besloot ze om haar research op haar eigen manier vorm te geven in dit boek. Roxane van Iperen woont ook nog steeds in dit speciale huis in de bossen.

 

De Joodse verzetsvrouwen Jannie en Lien Brilleslijper waren de motor achter het bijzondere onderduikadres 't Hooge Nest. Toen de grond te heet onder hun voeten werd, weken ze uit naar deze woning en zetten hun activiteiten van hieruit in het geheim verder. Deze afgelegen plaats voelde veilig en de bewoners waren hier in de mogelijkheid om alle ellende even te vergeten. Spijtig genoeg bleef dit niet altijd goed gaan. Uiteindelijk kwamen de zusjes samen met de bekende familie Frank terecht met een van de laatste transporten naar Bergen-Belsen.

 

Wat 't Hooge Nest echt de moeite maakt is hoe Roxane van Iperen haar respect voor de zusjes heeft weten te verwerken in combinatie met de historische details.

 

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het boek in het begin niet echt vlot lezen vond. De auteur schetst eerst de situatie en goochelt met feiten en cijfers. Dit was verhelderend maar ook beschrijvend wat me niet raakte en ik dacht toen: "Nee dit boek is niets voor mij."

 

Toch ben ik blij dat niet opgegeven heb. Als de karakters gaan leven is het onmogelijk om dit boek nog neer te leggen. Ik voelde de emoties en volgde de gedachtepatronen van alle personages.

 

Wanneer het mis ging beleefde ik de ontreddering en de pijn van de betrokkenen.

 

De Jodenvervolging is zo onmenselijk en de taferelen rauw en intens. Jammer genoeg was de bittere realiteit heel hard en net daardoor moeten deze waargebeurde verhalen in het collectieve geheugen bewaard blijven.

 

't Hooge Nest is de reconstructie van een persoonlijk verhaal nadat de auteur gedegen research deed en gesprekken had met de kinderen van de vrouwen en andere betrokkenen.

 

Wat 't Hooge Nest echt de moeite maakt is hoe Roxane van Iperen haar bewondering voor de acties van de zusjes heeft weten te verwerken in combinatie met de historische details.

 

't Hooge Nest' komt in het begin wat stroef op gang maar lees door en je wordt beloond met een integer en moedig document over hoop, moed en solidariteit.

 

4,5 Inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...