donderdag 3 juni 2021

Onderuniversum van Pen Stewart

 


‘Onderuniversum’ is een spannende en aparte Young adult die je doet nadenken.

 

Pen Stewart heeft ons een tijd laten wachten op een nieuw boek van haar. Drie jaar na Wintercode is er de dystopische fantasy Onderuniversum.

 

Het leven in 2665 N.C. ziet er helemaal anders uit dan daarvoor. De maan werd vernietigd en de aardas kantelde. Rivaliteit, overbevolking en weinig eten gecombineerd met een enorme droogte vaagden de landen van Europa vanaf dan weg zoals wij ze ons herinneren.

 

Commandant Julian'O Mallaghan en Kim Katena zijn thuis in de  stofsleuven van Amsterdam. De sloppenbewoners hebben zelf hun thuis uitgegraven in de voormalige grachtengordel van Amsterdam na jaren van droogte. Als voormalig ghettobewoner met een bewogen verleden kent Julian deze wereld vol gespuis zonder kansen en burgerrechten als zijn broekzak. Zijn grote frustratie is dat Kim en hij als militairen enkel de rijkere elite (bovenstraters) moeten beschermen want de arme stofsleufmensen zijn onbelangrijk.

 

Wanneer er een rare uitbarsting is komt alles opnieuw op losse schroeven te staan. Kim verdwijnt als er bij een angstaanjagende explosie wasachtige en gruwelijke wezens opduiken.

 

Julian wil zijn vriendin kost wat kost redden en komt onverwacht in een gevaarlijke missie terecht. Samen met een heel bijzonder team gaat hij uitzoeken waarom het epicentrum van de eigenaardige uitbarsting zich net in Doel, in de oude kerncentrale in Antwerpen bevond. Julian ontdekt dat er grotere bedreigingen zijn dan de vete tussen de stadstaten Distortia en Amsterdam.

 

De bijzondere bende begint aan een gek en gevaarlijk avontuur over de tijd en ruimte heen. Kim geeft ook niet op en doet het onmogelijke om terug bij Julian te kunnen zijn.

 

In deze beeldende dystopische fantasy combineert Pen Stewart kritiek op onze maatschappij met een weergaloos en doordacht avontuur vol technologie, wetenschap en geschiedenis.

 

Het einde licht nog een tipje van de sluier op maar creëert ook nieuwe raadsels.

 

Zonder te spoileren kan ik zeggen dat deze fantasierijke vertelling bomvol kleurrijke figuren en speciale wezens toont wat de gevolgen van bepaalde daden zijn.

 

‘Onderuniversum’ combineert oude legendes, magie en nieuwe snufjes in een originele trip. Gesofisticeerde robots en personages uit nieuwe en oude tijden zetten alles op alles om het kwaad te verslaan.

 

‘Onderuniversum’ is boeiend en anders. Het is zo beeldend geschreven dat ik de stofsleuven en de aniborgs voor me zag en het zou zomaar verfilmd kunnen worden.

 

‘Onderuniversum’ is een sfeervolle dystopische fantasy met onverwachte plottwists maar ik had de karakters misschien wel graag wat meer uitgediept gezien.

 

Dit is een knappe Young adult vol verbeelding, humor en een tikkeltje romantiek die laat zien hoe verleden en heden samenhangen. 

 

4 Inktpotjes

Door Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...