zaterdag 12 juni 2021

Viruswereld van Marc Terhorst

 


Viruswereld, Over snot en superspreaders van Marc ten Horst. Dit boek laat je nu wel 2x nadenken voordat je een snotje in je mond wilt stoppen of onder de tafel wil afsmeren.

Een piepklein virus kan de hele wereld in zijn greep houden. Maar wat zijn virussen nou eigenlijk precies? Waar komen ze vandaan, hoe werken ze en hoe kunnen we ze bestrijden? De antwoorden daarop zijn niet eenvoudig. Marc ter Horst geeft ze in ‘Viruswereld: Over snot en superspreaders’. Alles komt langs, van de Spaanse griep tot ebola, en ook het coronavirus. Marc ter Horst schept helderheid in de grote hoeveelheid informatie. Hij laat zien wat een virus is en hoe het werkt, maar ook de menselijke geschiedenis komt aan bod. De illustraties van Wendy Panders zijn lekker eigenzinnig. Ze verhelderen en maken ‘Viruswereld’ met humor en wat luchtigheid een plezier om te lezen.Iedereen kent wel een virus of een bacterie. Maar wat zijn zij nu eigenlijk? Behalve dat je er ook goed ziek van kan worden, zijn er ook een heleboel heel nuttig! In dit boek ga je een heuse reis maken van een virusdeeltje tot aan jouw eigen immuunsysteem.
Je leest over hoe een virus/ bacterie ontstaat en wat het precies doet. Het boek leert je begrijpen wat een virus nu doet, hoe het verspreid wordt maar ook hoe het bestreden wordt.

“Je hebt dus mensen die heel veel anderen besmetten en mensen die niemand of bijna niemand besmetten.”

Het boek heeft een duidelijke kaft. Vol met virussen en bacteriën. In een heerlijk snot kleur. De pagina’s zijn dik, wat een mooie en luxe uitstraling geeft. De inhoudsopgave is mooi opgemaakt. Van het kennismaken met een virus, hoe je lichaam reageert, wat je kunt doen om virussen dwars te zitten, maar ook een heel interessant stuk over vaccins.
Het zit vol met tekeningen, van kotsende mensen (Tyfus- Mary), Queen (het Aids verhaal) tot snot (Respect voor de snotneus) maar ook over dieren als de vleermuis of een konijn.
Achterin het boek zit ook nog een handig register, wil je nog iets nalezen over kinkhoest of incubatietijd.

Eigenlijk komt alles aan bod in dit boek en alles is in hele duidelijke taal geschreven wat elk kind wel zal aanspreken en van elke bladzijde wel iets opsteken.

Ik heb tijdens het lezen geen minpunt kunnen ontdekken, sterker nog: ik heb het met heel veel plezier gelezen!

Dit boek gaat ook over Corona, zo geschreven dat het voor kinderen iets makkelijker te behappen is en te begrijpen. Maar vooral ook de valkuilen te herkennen als bijvoorbeeld nepnieuws.
Een boek waar je een mooi spreekbeurt over zou kunnen maken.

Dit boek is hét cadeau voor nieuwsgierige kinderen die meer willen weten over de wereld en hun lijf. De informatie zal blijven hangen en je kind zal beter begrijpen wat er in zijn/haar lijf gebeurt. Hou er wel rekening mee dat je kind nu veel kan vragen of iets kan gaan vertellen wat je zelf nog niet eens wist. (Maar het boek is ook leuk om te lezen voor de ouder zelf natuurlijk!)

En mocht je kind nog meer willen weten, Marc heeft ook een boek geschreven over klimaatverandering, wat meermaals bekroond is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...