donderdag 17 juni 2021

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld


Wat is dit een literair genot vol gruwel en diepe wanhoop!

 

‘Mijn lieve gunsteling’ is een boek waarbij de gevallen veearts zijn verdorven verhaal doet. Vanuit zijn perspectief en in de ik-vorm vertelt hij aan de magistraten van de rechtbank hoe die zomer in 2005 alles begon.

 

De veearts woont in The Village en op een dag ziet hij tussen de blaarkoppen een jong dartel meisje. Zij spreekt hem aan en heel onschuldig begint hun contact. Onmiddellijk weet veearts 'Kurt' dat na dit moment hij reddeloos verloren is. Hij verovert zijn lieve kleine gunsteling door mee te gaan in haar fantasie. Zijn praaldier wil graag een jongen zijn, beroemd worden en ze hunkert naar aandacht dus hij geeft haar dat. Met lieve woorden, filmtrips en gesprekken over dood, een otter en een vogel wint hij haar vertrouwen en maakt hij haar nieuwsgierig.Hij vertelt haar dat als ze meegaat in zijn verleiding hij daarvoor kan zorgen.

 

Als lezer voel je vanaf de eerste letter hoe afgrijselijk dit avontuur gaat worden en moet je vertrouwen op de woorden van de verteller. Is het echt zo gebeurd als hij meegeeft? Heeft zijn lieve gunsteling echt een ongebreidelde fantasie en praat ze met Sigmund Freud en Hitler? Gelooft zijn Putto dat zij als tweede vliegtuig de Twin Towers aanviel of is dit zijn waarheid?

 

In een ademloos betoog vol literaire zinnen waarbij geen tijd is voor een komma gaat hij genadeloos door.

 

Door de ogen van de veearts die de naam Kurt (naar Kurt Cobain, favoriet van de gunsteling) kreeg werd ik meegezogen in een verhaal dat vol metaforen en Bijbelse verwijzingen zit.

 

Bij de start van het verhaal dacht ik: 'Nee dit is echt niets voor mij, dit is erover' maar ik beet door en werd beloond met een verwrongen hypnotiserend verhaal over obsessie, afhankelijkheid en eenzaamheid.

 

De gunsteling woont in een huis waar rouw nog ronddwaalt en tussen de regels door begrijp je stilaan wie de verlorene en de verlatene zijn.

 

'Kurt' blijkt ook een slachtoffer te zijn en hoewel zijn verhaal steeds gruwelijker wordt zie je ook hoe beschadigd hij is. Natuurlijk is dit geen vrijgeleide voor zijn weerzinwekkende daad maar het maakt wel iets duidelijk.

 

In ‘Mijn lieve gunsteling’ zijn het uiteindelijk kleine dingen die de bal aan het rollen brengen. Dit boek schetst een haarscherp portret van de foute relatie en hoe de omgeving maar ook de dader zelf zich hierbij voelt.

 

Wat bij mij ook bleef hangen na het lezen van dit grandioze en hartverscheurende verhaal was dat 'Kurt' wist dat hij ongelooflijk fout bezig was maar niet kon weerstaan aan de lokroep van zijn muze.

 

Hoewel dit boek lelijk is door zijn afschuwelijke thema is het ook weergaloos mooi door de schoonheid in de zinnen en de melancholieke verslavende schrijfstijl.

 

‘Mijn lieve gunsteling’ is geen boek als een ander en hoewel je soms denkt: 'Dit wil ik niet lezen' kan je niet anders want de rijke taal werkt bedwelmend en vergeten doe je het nooit meer’.

 

5 Inktpotjes

Door Fany

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...