vrijdag 28 oktober 2022

‘De boekenfluisteraar’ – Carsten Henn

 

‘Er wordt beweerd dat boeken hun lezers vinden, maar soms hebben ze iemand nodig die ze de weg wijst.’

 


De 72-jarige Carl Kollhoff wandelt elke avond zijn vaste rondje door de stad waarbij hij boeken bezorgt bij een aantal bijzondere klanten. Op een avond komt hij op zijn route de 9-jarige Schascha tegen. Carl is niet zo op kinderen gesteld, maar laat zich door de slimme en grappige Schascha overhalen dat zij hem op zijn route mag vergezellen. Schascha weet op haar ontwapenende wijze de harten te veroveren van Carls excentrieke klanten en uiteindelijk ook die van Carl.

Dan gebeurt waar Carl al een tijdje voor vreesde: hij verliest zijn baan en daarmee ook de vastigheid in zijn leven. De liefde voor boeken en het vertrouwen van zijn klanten blijkt echter sterker dan Carl ooit voor mogelijk had gehouden.’

 

Verliefd werd ik, tijdens het lezen. Op Carl, op Schascha én op de bijzondere klanten waar Carl zijn boeken bezorgt. Wat een ontzettend warm boek is dit!

Nestel je op de bank met een dekentje, kopje thee, je favoriete koekjes en dwaal samen met Carl door de pittoreske straatjes van een Duits stadje. Grote kans dat je net zo ingepakt wordt door de personages uit dit boek als ik.

 

Het verhaal is niet alleen erg mooi en warm maar heeft ook humor. Vooral de conversaties tussen Carl en Schascha leverden geregeld een grote glimlach op mijn gezicht. Ook de vele verwijzingen naar literatuur zijn erg leuk en het verhaal staat bol van lieve en mooie zinnen.

Denk niet meteen: dat klinkt wel erg zoet allemaal! Dat valt echt reuze mee, als je bedenkt dat er ook een non in voorkomt die dol is op bloederige thrillers. Carsten Henn weet het vooral zo te vertellen dat zelfs de meest zware onderwerpen iets lichts over zich krijgen.

 

Het enige waar ik af en toe over struikelde was de tekstopbouw. Of het nu door de vertaling uit het Duits kwam of door iets anders, ik heb een paar keer terug moeten lezen omdat ik de draad even kwijt was.

Maar verder is het gewoon een heel fijn verhaal waar iedereen met de liefde voor boeken herkenning in zal vinden.

 

4 inktpotjes

 

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...