vrijdag 7 oktober 2022

Loiza- Loiza en Mirjam Lamers

 


Loiza vertelt in dit boek over haar jeugd en hoe het nu als volwassene met haar gaat. Zij was de eerste transgender-vrouw die Holland's Next Topmodel won. Dit vergrootte de bekendheid rond dit thema maar voor haar was dit het begin van een onzekere periode. Zoals al eerder in haar leven heeft ze het toen niet gemakkelijk gehad. Al van kleins af wist zij dat ze in het verkeerde lichaam geboren was. Samen met haar gezin begon hun zoektocht al vroeg en met dit verhaal willen dochter en moeder anderen in een soortgelijke situatie een hart onder de riem steken. Ondanks hun hechte band is duidelijk dat ook dit liefhebbend gezin het soms niet meer wist of andere ideeën had.  Doordat Loiza  haar ervaringen in het oog sprongen werd ze een boegbeeld voor velen.Haar moeder en zijzelf kregen allerlei vragen . Om nog meer mensen te helpen en de idee om meer bekendheid te creëren rond dit gevoelige thema ontstond stilaan het idee om een boek te schrijven. Beiden geven heel eerlijk en open antwoorden vanuit hun beleving  op vragen van brieven van kinderen en ouders .

 Loiza is boeiend omdat het een kijk geeft op een fascinerend onderwerp en omdat het zo puur en rechtuit geschreven is. Het is interessant om vanuit de verschillende standpunten te voelen hoe zwaar het transitieproces kan zijn en het raakt me hoe Loiza getroffen werd door pesters en depressies deel van haar leven uitmaakten maar ook hoe ze altijd doorging om haar dromen te bereiken.

 

4 inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...