dinsdag 18 oktober 2022

Hamsters in je hersenen- Joachim Meyerhoff

 Een eerlijk boek met humor over wat een beroerte met je doet.

 

Wanneer Joachim Meyerhoff op zijn eenenvijftigste tijdens het maken van het huiswerk met zijn dochter  een zogenaamde mini- beroerte krijgt verandert alles. Door zijn vastbesloten dochter krijgt hij eindelijk hulp maar doordat de Weense ziekenhuizen overvol zijn gaat er kostbare tijd verloren. Lichte beroerte of niet (CVA), het  maakt voor hem niet echt uit want de linkerkant van zijn lichaam is immers verlamd. Wanneer de Duitse acteur en regisseur uiteindelijk aankomt op de intensive care observeert hij zijn medepatiënten en helpers. Later besloot hij om zijn ervaringen op te tekenen en een nieuw deel toe te voegen aan zijn autobiografische reeks. Met scherpe pen fileert hij alle personages in het ziekenhuis en daarbij vergeet hij ook zeker zichzelf niet. Vol enthousiasme en een uitgebreide woordenbrij schetst hij hoe liefde en optimisme hem overeind houden. Hij vertelt eerlijk hoe verwarrend en raar alles was en hoe hij leerde omgaan met een lichaam en geest die niet meer deden wat hij wou. De radeloosheid en de vertwijfeling maar ook de hoop zijn voelbaar in heel het boek.Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis krijgt hij herinneringen over vroeger. Blijkbaar functioneert je brein anders na een beroerte en hij geeft me zo  niet alleen een kijk op wat hij nu meemaakt maar deelt zijn verleden en eerdere ervaringen door zijn overpeinzingen. Ons brein is plastisch en met vallen en opstaan krabbelt ook deze patiënt recht maar niets zal nog zijn als ervoor.

 

Hamsters in je hersenen is een sprekende en symbolische titel die perfect past bij dit boek dat ertoe doet . Wat Joachim Meyerhoff deelt is cruciaal en het kan anderen helpen . Soms verdronk ik wel in de ellenlange zinnen en bespiegelingen maar dat dit een fascinerend relaas is kan ik niet ontkennen.

 

 

3,5  dikke inktpotjes 

 

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...