dinsdag 18 mei 2021

Geiger van Gustaf Skördeman



De mens is een wolf voor de mens

Eén telefoontje, één woord, ‘Geiger’, en een hele machinatie komt op gang. Stellan Broman wordt met een schot in het achterhoofd door zijn echtgenote Agneta om het leven gebracht. Heel Zweden is in de ban van de moord op de alom bejubelde en decennia lang Zwedens trots. Agneta Broman verdwijnt als een dief in de nacht. Een stelletje ingeslapen en op leeftijd zijnde spionnen hervinden hun tweede adem. Wat drijft Agneta? Wat voor missie moet ze volbrengen?

Na de moord op ‘ome Stellan’ doet politievrouw Sara Nowak haar intrede in het verhaal. Zij is rechercheur bij de prostitutiedivisie en beroepshalve niet bevoegd in de moordzaak. Haar motieven zijn persoonlijk: het grootste deel van haar jeugd bracht ze door als ‘vriendinnetje’ van de zusjes Broman. Voor Sara betekent het onderzoek een reis terug in de tijd. Als volwassen vrouw neemt ze haar relatie met de zusjes onder de loep. De zusjes, regelrechte bitches, zijn nog geen haar veranderd. Stinkende potjes gaan open. Wat haarzelf betreft, doet ze een schokkende ontdekking.

‘Geiger’ leest als een ontmoeting met de geschiedenis. De gevolgen van de Koude Oorlog, de relaties tussen Zweden en de DDR, de donkere keerzijde van de zo geroemde neutraliteit van Zweden en de twijfelachtige houding van de Zweedse politici ten opzichte van terreur, mensenrechten en pedofilie, de spanningen en het wantrouwen tussen Oost en West, gedetailleerde info over netwerken, over spionage en contraspionage, over terreurorganisaties als Zwarte September, IRA, ETA, RAF, ….  Alles wordt zeer uitvoerig belicht. Ik moet er mijn hoofd echt goed bijhouden.  Regelmatig verliest de auteur zich dusdanig in geschiedkundige wetenswaardigheden dat ik mezelf moet overtuigen om door te bijten en te blijven lezen. 

Dat doordrammen kan ook opengetrokken worden naar de uitwerking van het personage van rechercheur Sara Nowak. Nowak is een vrij compleet personage en speelt haar rol op verschillende fronten: als echtgenote, moeder en politievrouw. Ze is gedreven, competitief, heetgebakerd, obsessief, onzeker, verbitterd, dikwijls moedeloos. Het gevoerde beleid inzake prostitutie is in haar beleving terug te brengen tot dweilen met de kraan open. De interventies leveren steevast een rauw verhaal op over straffeloos misbruik en zedeloosheid en over de onmogelijkheid om verandering in het systeem te brengen. De vele herhalingen van hetzelfde komen mij zwaar op de maag te liggen. Haar gezeur over de houding van de kinderen ten opzichte van hun welgestelde leventje zijn er voor mij op de duur te veel aan.

Ik wil echt geen afbreuk doen aan de kennis van zaken van de auteur, maar in zijn streven om het plot degelijk te onderbouwen gaat het thrilleraspect helemaal kopje onder. Terwijl ik alle info probeer te verwerken, gaat Agneta, eerder op de achtergrond, gestaag door met de uitvoering van haar missie, maar haar verhaal lijkt bijna een excuus om een boek over geschiedenis te kunnen schrijven. Ik stel me soms de vraag of de schrijver haar is vergeten? Haar missie is de frêle kapstok waaraan een loodzwaar geschiedkundig verhaal wordt opgehangen, maar die met moeite rechtop blijft staan.

De veelvuldige routebeschrijvingen en de Zweedse plaatsnamen halen eveneens het tempo uit het verhaal. Soms lijkt het wel alsof de auteur de GPS heeft geactiveerd! En dan, zelf van het thrillerpad afraakt, zich helemaal verliezend in zijn talloze uitweidingen. De spanning die zo overduidelijk aanwezig is in het begin van ‘Geiger’, is er voor mij helemaal uit. Maar ik geef niet op, want waarom moest de nu bejaarde Stellan nu opeens sterven? En ja hoor, wanneer ik ondertussen toch wel een beetje ben ingedommeld, komt er toch nog een kleine stroomversnelling in het verhaal. De laatste twintig – dertig bladzijden verrassen met een twist, en dan nog één…. Voor de moeite.

De Zweedse auteur Sköderman debuteert met ‘Geiger’ als ‘thrillerauteur’. Ik zou het boek eerder het etiket ‘misdaadroman’ geven. ‘Geiger’ is meteen ook het debuut van Sara Nowak. Het is de bedoeling dat er met haar nog meer ‘thrillers’ volgen. Voor de liefhebbers dan.

Ik hou bij mijn waardering rekening met de gedegen geschiedkundige kennis van de auteur.

3 inktpotje
Anita

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...