vrijdag 14 mei 2021

Vaarwel Roscoe van Cela van Gastel

 


Dit boek doet de tranen over mijn wangen stromen en tegelijkertijd is het hartverwarmend mooi!

 

Wanneer Roscoe Mulder onverwachts sterft is heel de wereld in rep en roer. Deze artiest is publiek bezit en fans tweeten volop en sturen fanmail naar zijn familie.

 

Net zoals zijn geliefden kunnen zij niet begrijpen dat deze vijfendertigjarige superster zomaar overlijdt in zijn hotelkamer.

 

Eerst leer ik de beroemdheid kennen door de ogen van zijn fans. Zij zijn kapot van verdriet en willen ook afscheid nemen van hun god.

 

Dan vertellen zijn naasten over wat Roscoe voor hen betekende. Livia, zijn vriendin en Rafael zijn broer nemen me mee op sleeptouw in hun bijzondere brieven aan Roscoe.

 

Rafael laat zien hoe Roscoe het altijd iedereen naar de zin wilde maken maar zichzelf steeds vergat. Van kleins af nam hij de zorg voor zijn jongere broertje op zich omdat hun ouders niet verantwoordelijk genoeg waren.

 

Later verhuisde hij naar New York en nadat hij onverwacht gecast werd voor de rol in een hitserie leek zijn leven over rozen te gaan. Toch is niets minder waar want Roscoe ging ontzettend gebukt onder de stress van het beroemd zijn en het te moeten voldoen aan het vakje waarin hij verwacht werd te passen.

Hij was triest dat men niet de echte Roscoe zag. Naast de bekende held wou hij graag muzikant, fotograaf en documentairemaker zijn. Hij wou iets betekenen voor de wereld.

 

Livia laat dan weer zien hoe hun wonderlijke relatie groeide en hoe bang Roscoe was om liefde in zijn leven toe te laten. Het is onvermijdelijk dat Rafael en Livia steun zoeken bij elkaar. Hun band met Roscoe brengt hen samen.

 

Brieven van vrienden, collega's en zijn moeder Hattie tonen opnieuw een andere Roscoe en hoewel hij er niet meer is voelt het alsof hij nu naast me staat.

 

Wat zou ik deze jongen graag als vriend willen. Zijn onvoorwaardelijke liefde voor iedereen en zijn respect voor de aarde maken hem tot een heerlijk persoon. Door er gewoon te zijn, maakt hij je dag mooier.

 

Ondanks dat dit fictie is, voelt het niet zo. ‘Vaarwel Roscoe’ is door de mix van de lichte en donkere kant van deze sensitieve man erg realistisch.

 

Dit verhaal past naadloos in elkaar en het lijkt niet alsof het geschreven is door twee auteurs. Chantal en Priscilla van Gastel hun project is uitgegroeid tot veel meer dan een inkijk in de moeilijkheden van een multitalent.

 

Deze grandioze psychologische roman toont de essentie van het leven. Door de soms diepzinnige gedachten en schitterende zinnen zal het verhaal zeker binnenkomen bij iedereen. Zelf heb ik ook een groot verlies meegemaakt en herken ik veel van de gedachten en gevoelens. Het zijn net de kleine tedere momenten en de bijzondere plaats die bijvoorbeeld verhalen innemen die me raken.

 

Toch ben ik ervan overtuigd dat naast rouw ook de thema’s liefde, vergiffenis en het durven kiezen om je droom te volgen vele lezers zal ontroeren.

 

‘Vaarwel Roscoe’ is genadeloos pijnlijk en eerlijk maar het legt ook een warme deken over mijn verdriet. De epiloog omhelst het leven twintig jaar later en is hoopvol en aangrijpend.

 

Dit verhaal confronteert, troost en is vooral een balsem voor je ziel.

 

Bij het nawoord kan ik niet anders dan denken dat dit boek ontstaan is vanuit echte ervaringen en gevoelens.

 

‘Vaarwel Roscoe’ is een onwaarschijnlijk mooie roman over hoe lichtpuntjes donkere momenten verdrijven en hoe liefde ook na de dood blijft bestaan.

 

4,5 Inktpotjes

Fany

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...