woensdag 26 mei 2021

The nerd academy van Bieke Vanlaeken

 
Wat is dit een leuk tienerboek dat goed aansluit bij wat deze doelgroep raakt.

 

Kathinka Bicho is heel intelligent en is vaak geboeid door andere zaken dan haar leeftijdsgenoten. Ze heeft interesse in bijvoorbeeld wetenschap en kijkt enorm op naar succesvolle vrouwen uit het verleden.

Eigenlijk voelt ze zich altijd anders dan andere kinderen van haar klas.

 

Wanneer ze totaal onverwacht naar 'The Nerd Academy' mag, is ze erg blij. Tussen deze "slimmerikken" gaat ze zich immers eindelijk thuis voelen.

 

Katinka haar familie is arm en ze hadden daardoor niet de mogelijkheid om haar naar deze school te laten gaan. Door de hulp van haar vroegere leraars is ze, zonder dat zij dat wist, geslaagd voor enkele belangrijke testen en mag ze hier onverwacht toch starten met een beurs.

 

Met veel enthousiasme begint ze aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Toch mist ze haar kat Einstein en haar familie toch ook wel een klein beetje. Een jaar weg zijn van je gezin is een groot avontuur maar zorgt soms toch ook voor traantjes.

 

In het begin is het wennen voor Kathinka want hoewel het op haar vorige school soms saai was, ontdekt ze al snel dat deze school ook apart is. Een raar puntensysteem, eigenzinnige leraars en een pestkop zijn maar enkele van de dingen die het leven hier niet altijd gemakkelijk maken.

 

Gelukkig wordt ze al van in het begin vrienden met een bende heerlijke zusjes en samen lachen ze heel wat af. Wanneer het even moeilijk wordt, staan ze ook klaar voor elkaar.

 

Op deze school staat alles in het teken van de beste zijn. Kathinka stelt zich toch wel wat vragen bij hoe het er hier soms aan toe gaat en wil het mysterie oplossen.

 

Uiteindelijk krijgt ze een tip en dat is het begin van een zoektocht naar de waarheid. Het 'Boek der Schande' en de hashtag #prisjepret zijn maar enkele raadsels die ontcijferd moeten worden.

 

 

‘The Nerd Academy’ is een boek over pesten, verliefd worden en jezelf durven zijn. Het laat zien hoe discriminatie werkt en hoe onzekerheid zorgt voor rare situaties. Dit verhaal laat ook zien dat niemand perfect is en we allemaal wel eens fouten maken.

 

De kleurrijke personages zoals de conciërge en de zusjes met elk hun eigen talent en karakter zorgen voor de vrolijke noot.

 

In het begin komt het verhaal misschien wat traag op gang maar eenmaal wanneer Kathinka op 'The Nerd Academy' aangekomen is, is het een plezier om te lezen. Het gaat over wat tieners denken, voelen en doen en heeft het een mooie boodschap.

 

‘The Nerd Academy’ laat zien dat respect hebben voor elkaar belangrijk is. Bieke Vanlaeken toont ook aan dat je dit niet verdient door je afkomst of intelligentie maar wel door wie je echt bent. Dit jeugdboek gaat ook over vertrouwen en het laat zien dat we diep in ons hart allemaal op zoek zijn naar dezelfde dingen.

 

 

3,5 Inktpotjes
Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...