woensdag 3 november 2021

De nieuwe dood van Corine Hartman

 



De nieuwe dood is een fijne afsluiter van deze serie die doet nadenken.

 

Eerst is het belangrijk om te zeggen dat je beter ook de eerdere boeken gelezen hebt. ‘De nieuwe dood' stuurt je immers het psychiatrische domein Groot Loenen in en je wordt meteen deel van het verdere avontuur van Faye en de andere bewoners. Deze aparte plaats is het decor waar deze meid net zoals een aantal oude en nieuwe patiënten hun leven doorbrengen. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen en zorgen en vanuit verschillende kanten lees ik hoe het nu verder gaat op dit domein.

 

Wanneer Faye kennis maakt met Max Harris wordt ze stilaan bedwelmd door deze wetenschapper zijn vooruitstrevende ideeën. Haar bewondering zorgt voor ingrijpende beslissingen maar of het nieuwe leven echt de toekomst gaat worden moet jezelf lezen.

 

De stukjes van Faye zijn in de ik-vorm geschreven en raken het meest.

Corine Hartman heeft in dit laatste deel een erg actueel thema knap verwerkt.

 

‘De nieuwe dood’ is naast meeslepend ook een boek dat over ethiek, macht en keuzes gaat.

 

Faye en de andere karakters zijn goed uitgewerkt. Het is een goed geschreven einde voor deze serie rond Borderliner Faye met een bijzonder thema. De betaalbaarheid van de gezondheidszorg, de maakbaarheid van het leven en de invloed van de farmaceutische industrie is ons niet onbekend sinds corona.

 

Corine Hartman trekt in deze thriller een interessant debat op gang en toont hoe Faye nu samen met haar zusje Lisa het goede wil doen. Maar is dit wel de juiste oplossing en wie beslist er wat goed of fout is?

 

Ik heb genoten van dit spannende verhaal waarbij onderwerpen als vriendschap, familie en manipulatie van je gezondheid en mensen de rode draad vormen. Misschien is niet alles realistisch of geloofwaardig maar dat hoeft ook niet in een fictief verhaal. Mijn leesplezier was er alleszins niet minder om.

 

Deze auteur heeft me meegenomen in de personages hun opvattingen over onze ongezonde leefstijl en stressmaatschappij.

 

 Ik ging bijna geloven zoals sommige wetenschappers in dit verhaal dat 'Het Nieuwe Leven' misschien wel een mooie optie zou zijn maar toen spatte de zeepbel natuurlijk onherroepelijk uit elkaar. Of toch niet? Misschien is er uiteindelijk toch plaats voor dit programma dat alles zou veranderen.

 

Dit is een vlot geschreven finale met korte hoofdstukken, enkele verrassende wendingen en een doordachte plot. Ik ben benieuwd wat Corine Hartman na deze serie nog gaat bedenken en ik kijk ernaar uit.

 

4 Inktpotjes

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...