zondag 26 april 2015

Fiete Anders steelt ieders hart

In 2013 verscheen Fiete Anders een prachtig gemaakt prentenboek in een langwerpige vorm in de breedte. Wat dus niet normaal in de boekenkast past. Het verkreeg zo dus altijd al een ereplek , omdat het pontificaal voor een rij andere boeken stond. Maar het verdiende ook een speciale plek. Jet is een licht filosofisch prentenboek over een schaap dat zich eenzaam voelt en op zoek gaat naar soortgenootjes. Bedoeld voor kinderen, maar elke volwassene die het in handen kreeg genoot!

En dan is er nu een nieuwe Fiete Anders: Op reis met de wind!
Fiete Anders, een rood-witgestreept schaap, heeft het samen met de kudde wollige schapen erg naar haar zin in de omgeving van de eveneens rood-witgestreepte vuurtoren in het noorden. Op het strand vindt zij een fles met een brief, maar vooral met allerlei geuren en klanken die de wind vanuit allerlei windrichtingen meevoert. Elke plek in de wereld heeft iets bijzonders en Fiete maakt samen met zijn vriendin de meeuw een imaginaire wereldreis om uiteindelijk weer veilig thuis te komen. Bijzonder vormgegeven prentenboek in extreem langgerekt, liggend formaat, dat in een gewone boekenkast niet past, maar daardoor extra opvalt. De kleurenillustraties beslaan enkele, anderhalve of dubbele pagina's; gedetailleerde, precieze pentekeningen, ingekleurd in egale, rustige tinten met soms een foto-element. Naast of binnen de illustraties - maar duidelijke daarvan gescheiden - een tekstregel. De achtergrondkleur van de illustraties is steeds aangepast aan de omgeving (woestijn, strand, ijsschotsen). De vele details nodigen uit tot veelvuldig bekijken. De poetische, soms enigszins plechtstatige tekst laat zich goed voorlezen en nodigt uit om samen mee op ontdekkingsreis te gaan. Een erg bijzonder prentenboek; vervolg op 'Fiete Anders'* in hetzelfde opvallende formaat. Vanaf ca. 4 jaar.
Ik ben verliefd op Fiete Anders. Het schaapje wat anders is dan elk ander schaapje. Kijk het eens in en Fiete zal ook jouw hart stelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...