donderdag 23 april 2015

Mene Tekel van Nescio

De zes schetsen die Nescio voor het eerst bundelde in het bundeltje Mene Tekel, vlak na de Tweede Wereldoorlog, zijn altijd in de schaduw van zijn grotere verhalen blijven staan. In 1955 werden ze voor het eerst opgenomen in één boek samen met De uitvreter, Titaantjes en Dichtertje en toen kon iedereen constateren dat deze prozastukjes, zoals `Buiten-IJ en `Een lange dag , in niets onderdoen voor de verhalen die de schrijver inmiddels beroemd hadden gemaakt. Nu, na bijna zeventig jaar, verschijnen ze voor het eerst weer in een aparte bundel, in de schitterende vormgeving en met de prachtige tekeningen van Joost Swarte, die al eerder zijn talent heeft gewijd aan de grote verhalen van Nescio. De drie eerder verschenen bundels van Nescio en Swarte zijn inmiddels collector s items geworden.

Hoeveel mensen lazen Nescio vroeger verplicht voor hun lijst? De Titaantjes bijvoorbeeld? Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar komt deze week met boekje vier uit van Nescio met tekeningen van Joost Swarte.
Het is prachtig. Ik bleef het doorbladeren en stukjes lezen en naar de tekeningen kijken. Wat een ideale combinatie de tekeningen van Swarte bij Nescio. Het krijgt een ereplaatsje op de speciale plank in mijn enorme boekenkast. Dit is zo"n boek wat een echte boekenfan/liefhebber gewoon moet en wil hebben!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...