zaterdag 18 april 2015

Roald Dahlachtige spannende roman die je doet schateren!


Als ik het boek in twee zinnen zou samenvatten dan zouden dat de volgende zijn :


Een boek waarbij je schaterlacht,
maar wat nul komma nul spannend is.

Een boek begint met een omslag wat je ziet. Ik vind hem mooi in al zijn eenvoud. Ik zou hem juist tussen alle thrillerboeken oppakken, omdat hij zo opvallend anders is. En dan ga je de achterkant lezen, dus missie geslaagd in een boekenzaak.
Het is een heerlijk absurdistisch geschreven verhaal en de vergelijking met Roald Dahl is duidelijk. Ik zat tijdens het lezen constant geweldige zinnen op te schrijven die Marja West de hoofdpersoon laat denken of laat uitspreken.

Esther, de hoofdpersoon , opgegroeid in de Bijlmer leert Maarten kennen in het restaurant waar ze serveert.  Maarten komt uit een bankiersfamilie. Ze trouwen al snel  en Esther moet gaan leven volgens de van Nuenenregels. Als ze iets niet goed doet, wrijft Maarten aan zijn neus.
Esther heeft vroeger  haar ouderlijk huis leren overleven dor een OCS (obsessief compulsief stoornis) te ontwikkelen waardoor ze alles , maar dan ook alles telt.
Het geluk is van korte duur als naast hun een jeugdliefde  van Maarten komt wonen die wel volgens de normen en waarden van oud geld leeft: Annelize. Ziet Esther spoken of wordt Maarten ingepalmd? Esther moet in therapie bij Eduard, een oude vriend van haar man die alles bespreekt met Maarten.

Het boek  wordt afwisselend vertelt: in het ene gedeelte vertelt Esther in een urenlange durende therapiebijeenkomst bij een nieuwe therapeut wat er heeft plaatsgevonden. Haar therapievraag is of ze wel of niet de Amuse award moet gaan aanvaarden. Het andere gedeelte bestaat uit de gebeurtenissen die plaatsvinden.

Marja West heeft een heerlijke stijl van schrijven en die zorgt er veelvuldig voor dat je aan het schaterlachen bent om de vondsten die Marja bedacht heeft. Het einde is zekers des Roald Dahls.
Als groot liefhebber van Roald Dahl voelde ik het einde  dan ook aankomen, maar dit doet helemaal niks af aan het verhaal. Geweldig bedacht.


Verwacht geen spannende thriller, maar een heerlijk leesbaar boek water met een grote grijns dichtslaat. Als je dit boek gaat beginnen met het beeld van nu ga ik een ontzettend spannend boek lezen, kom je bedrogen uit en zal je teleurgesteld raken. Maar als je je instelt op een paar uur heerlijk leesplezier dan heb je echt lol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...