donderdag 9 april 2015

Teek van Luc Deflo

Titel: Teek
Auteur: Deflo
Uitgever: Borgerhoff & Lamberigts                       
301 pagina's
Verschenen: februari 2015
Recensie door Lydia 

Luc Deflo is één van de bekendste Vlaamse thrillerauteurs. Luc debuteerde in 1999 met ‘Naakte zielen’, zijn eerste psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans die meteen genomineerd werd voor de Hercule Poirotprijs. In 2008 won Deflo de Hercule Poirotprijs voor ‘Pitbull’.
Schrijven zit hem in het bloed, want hij schrijft niet alleen thrillers, maar ook toneelstukken, luisterspelen en scenario's.  

In het rijksdomein van Hofstade wordt het lijk van een jonge vrouw gevonden. Gizzy van Genechten werd naakt begraven, haar stoffelijke resten verpakt in een plastic vuilniszak. Uit de autopsie blijkt dat ze op een extreem brutale manier is gewurgd. 

Inspecteurs Nadia Mendonck en Dirk Deleu kunnen onderzoeksrechter Jos Bosmans ervan overtuigen om de identiteit van het meisje voorlopig niet vrij te geven. Met de medewerking van Demeulenare en Smekens,  twee lokale agenten die het dorp Zemst en zijn inwoners kennen als hun broekzak, laten ze de geruchtenmolen op gang komen in de hoop dat de dader zichzelf gaat verraden.

Al snel komt er een logische verdachte in beeld: Ben Duchatelet, die een knipperlichtrelatie had met Gizzy. Maar bij zijn arrestatie gaat een en ander grondig fout. Demeulenare 'verliest zijn pedalen' (hij verliest grip op bepaalde situaties), Nadia schiet Duchatelet dood. Een daad van wettelijke zelfverdediging. Of toch niet? En was Ben Duchatelet wel echt de moordenaar van Gizzy? 

Nog niet gelezen ? Nou, ik zou zeggen doen, want dit is een gouden tip.
Ik kan me wel voor het hoofd slaan dat ik nog nooit eerder iets heb gelezen van Deflo. 
‘Teek’ was mijn eerste kennismaking met Deflo, het zal zeker niet mijn laatste zijn, want dit smaakt naar meer. En gelukkig kan ik vooruit want Deflo heeft al heel wat titels op zijn naam staan! 

Bij het zien van de cover en titel ‘Teek’ moest ik gelijk aan die vieze beestjes denken die het liefst onder je huid kruipen en zich volzuigen met bloed. Maar nee, hier in ‘Teek’ is het een personage die zich niet belust op bloed, maar op emoties van anderen die heel gevaarlijk kunnen zijn. De verwijzing naar de titel in dit boek is goed bedacht. Bij het zien van de kaft vroeg ik me meteen af wat er in het donkere bos gebeurd zou kunnen zijn. Dat werd me gauw duidelijk. Het boek begint spannend en de spanningsboog blijf strak staan tot het einde.
Alle spannende elementen die een thriller behoort te hebben komen in dit boek aan de orde. Ik had al wel snel een vermoeden hoe de vork in de steel zat, maar dat bedierf mijn leeslust niet, integendeel zelfs. Ik wilde toch weten hoe het precies zat.
Deflo’s schrijfstijl is prettig en zeer meeslepend. De personages Nadia Mendonck en Dirk Deleu werden goed beschreven, ze zijn goed uitgewerkt en kwamen goed bij me binnen. Ik zag ze voor me, ze werden tijdens het lezen levensecht.
Het boek laat zich snel lezen door de korte en overzichtelijke hoofdstukken. Ik snap nu wel dat Deflo behoort tot de bekendste Vlaamse thrillerauteurs.

Luc Deflo, al goed voor meer dan 550.000 verkochte boeken in Vlaanderen en Nederland, schreef met ‘Teek’ een razend spannende pageturner die je niet meer loslaat. De lezer mag zich verwachten aan realistische personages, een ingenieus plot en een zinderende ontknoping.

Ik geef ‘Teek’ 4 sterren! 


Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...