zaterdag 11 april 2015

Rauw puur en mooi

Dit boek was genieten!

Het boek wordt omschreven als een ode aan de vriendschap, aan trouw, aan liefde en aan de overweldigende natuur van het Amerikaanse platteland.

Het boek speelt zich af in Little Wing, een klein plaatsje waar nauwelijks een man of 1000 woont. Het leven lijkt hier stil te staan; alles blijft bij het oude.

Zo lijkt het tenminste...

Vier vrienden gaan elk hun weg.

Degelijke brave Henry nam de boerderij van zijn ouders over, snelle Kip werd beursmakelaar in Chicago, ruige Ronny verdiende zijn geld op rodeo's en Lee is wereldberoemd geworden als muzikant. 

Het verhaalt over de liefde, trouw, hun vriendschap en jaloezie onderling.


Kip koopt de leegstaande oude fabriek van het plaatsje op en wil daar restaurantjes e.d in laten komen. Hij houdt daar zijn bruiloft. Terwijl Lee komt zingen, verkoopt Kip hem aan de papparazzi. Om die reden ligt hij maanden uit de vriendengroep.


Om beurten komen de vier hoofdrolspelers aan het woord. En blijken veel zaken anders te zijn dan ze op het eerste gezicht leken.

Kip is door zijn geld heen, Henry redt het niet op de boerderij, het huwelijk van Lee stort snel in en hij blijkt een oude liefde te hebben in de vorm van de vrouw van een van zijn beste vrienden.

" Ik weet het verschil niet meer tussen liefde en eenzaamheid, heimwee en zwakte.?"


Deze meneer Butler heeft een fijne schrijfstijl. Je zit daar opeens zelf in Little Wing en ziet de personen voor je op hun oude truck rijden of  rond lopen. Je voelt een hang naar het ongedwongen leven in zo'n klein Amerikaans stadje waar het leven zo vanzelf lijkt te gaan. Waar het niet belangrijk is of je de nieuwste Dieselschoenen of Hutsemuts jurk hebt, maar gewoon rond kan banjeren op je oude cowboylaarzen en een normale spijkerbroek. Waar je niet taupe op je muren hoeft, omdat 'vtwonen' dat voorschrijft... zoveel minder gedwongen keuzes lijkt te hebben. Maar toch ook veel dezelfde dingen tegenkomt die nu eenmaal bij het opgroeien blijken horen. Scheiden en een liefde verliezen doet net zo pijn of geldzorgen die je ver boven het hoofd groeien en het niet willen toegeven ook.


Rauw, puur, mooi.... Echte aanrader deze roman!


4,5 ster


Zelf lezen? Hier kun je het boek bestellen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...