donderdag 9 april 2015

Wonderschone oorlogsroman

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als Marie-Laure 12 is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een Duits mijnstadje groeit Werner Pfenning op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjugend en wordt naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Cover
De cover vind ik echt heel mooi en spreekt tot de verbeelding zeker met oog op de titel. Deze krijgt dan ook 4 sterren.

Het verhaal
In mooi beschreven hoofdstukken word je afwisselend  meegenomen door het leven van Marie-Laure en Werner.

Marie-Laure groeit op met alleen haar vader die met een grote liefde voor zijn dochter alles doet om haar zo zelfstandig mogelijk te laten leven ondanks haar blindheid. Als ze uiteindelijk moeten vluchten voor de nazi's en bij hun oudoom Ettienne komen, zet hij ook daar alles in het werk om haar daar zelfstandig en gelukkig te maken. Maar hij heeft een groot geheim en als hij probeert terug te keren naar Parijs om te zien of hij goed doet aan dat geheim wordt hij opgepakt en blijft Marie-Laure alleen achter bij haar oudoom en de huishoudster.
Met hulp van de huishoudster en tegen de wil van Ettienne komen ze in het verzet. Met een geheime zender op zolder dragen zij hun steentje bij.

Werner groeit in de zelfde periode op in Duitsland, hij en zijn zusje zijn wees en het enige vooruitzicht dat Werner heeft is dat hij op zijn 15de de mijnen in zal moeten, daar waar zijn vader is gestorven. Als Werner 8 is, vindt hij in het afval een oude en kapotte radio. Hoe jong hij ook is, hij repareert hem en samen met zijn zusje luistert hij avond aan avond naar een programma met een kinderverhaal en 1 muziekstuk.
Werner is erg pienter voor zijn leeftijd en kan zo wat alles maken.
Zo komt hij in contact met een hooggeplaatste Duitse officier die ‘regelt’ dat hij een toelatingsexamen kan doen voor de ‘Reichschule’. Hij wordt aangenomen en zo komt hij uiteindelijk op 16-jarige leeftijd aan het front terecht.
Hij twijfelt veel over of het allemaal wel klopt, maar hij heeft niet de daadkracht op die leeftijd om zich te verzetten.

Tussen deze twee verhalen komt af en toe het verhaal van sergeant-majoor Von Rumpel die met een grote vastberadenheid op zoek is naar een zeer waardevolle schat.

Mijn mening
Het verhaal is in mooie duidelijke, niet te lange hoofdstukken geschreven. De wisselingen van personages en tijden is totaal niet storend.
Het personage van zowel Marie-Laure en Werner zijn heel goed uitgewerkt. Je kunt je verplaatsen in hun gedachten.
Heel knap vind ik beschreven hoe het zou moeten zijn om blind te zijn en hoe dat andere zintuigen versterkt.
Ook de drang tot beschermen wordt heel goed beschreven zowel in het verhaal van Werner te opzichte van zijn zusje Jutta, als in het geval van de vader en later de oudoom van Marie-Laure.

Hoe de twee verhalen uiteindelijk bij elkaar komen, vind ik knap gevonden en erg mooi uitgewerkt. Je vraagt je best lang af hoe dat zou moeten gebeuren en ook al krijg je halverwege al wel een tipje van de sluier, dan is het toch verrassend. Dit geldt ook voor het verhaallijntje van de sergeant-majoor.

De liefde van een vader voor zijn dochter en het onwankelbare vertrouwen van een dochter in haar vader wordt ook heel mooi weergegeven. Net als de beschermingsdrang van een broer voor zijn kleine zusje.

Aan het eind van het boek komen bepaalde personages die eerder niet heel diep waren uitgewerkt nog even terug in een tijd na de oorlog en worden ze samen gebracht. Ook dit is mooi gedaan en totaal niet onbegrijpelijk, maar maakt het verhaal eigenlijk alleen maar nog meer af dan t al was.

Alle punten die je kan bedenken, scoren bij mij 5 sterren.

(oke de cover had er 4, maar die telt niet mee in het eindoordeel over het verhaal dus gewoon 5 hele dikke stralende sterren!!!!)

Corina 
Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...