woensdag 15 april 2015

Mel Wallis de Vries wint opnieuw Jonge Jury prijs

Winnaars Gouden Lijst en Prijs van de Jonge Jury 2015

Uitreiking jeugdboekenprijzen  op feestelijke Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg in Utrecht

 
Utrecht, 15 april 2015 - Zojuist zijn de Prijs van de Jonge Jury, de publieksprijs voor het jeugdboek en de Gouden Lijst, de juryprijs voor het beste jeugdboek uitgereikt in TivoliVredenburg. De Prijs voor de Jonge Jury 2015 ging naar  Wreedvan Mel Wallis de Vries. De  Gouden Lijsten gingen naar Overspoeld van Gideon Samson en Julius ’t Hart (Querido) in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en naar Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher (Uitgeverij Moon, vertaald door Ellis Post Uiterweer) in de categorie vertaalde boeken. Eervolle Vermeldingen zijn er voor 15 dagen zonder hoofd van Dave Cousins, vertaald door H.C. Kaspersma (Moon), De gans en zijn broer van Bart Moeyaert (Querido) en Honderd uur nacht van Anna Woltz (Querido).
 
Prijs van de Jonge Jury
De Prijs van de Jonge Jury is uitgereikt op de Dag van de Jonge Jury, een groots literair evenement, waar voor de ruim 1000 aanwezige jongeren van alles te doen is. Auteurs geven interviews, signeren  hun boeken en lopen rond, zodat leerlingen makkelijk met hun favoriete schrijver in contact kunnen  komen. Verder zijn er workshops, verschillende activiteiten in de gangen en een spetterend podiumprogramma, dit jaar met onder andere Juvat Westendorp (acteur Goede Tijden Slechte Tijden en winnaarSYTYCD ’11) en Jayh Jawson (zanger/producer, bekend van zijn hit Mooie dag).
 
Over de Jonge Jury
De Jonge Jury is een leesbevorderingsproject voor de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Tienduizenden scholieren van vmbo tot vwo, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, lezen voor de Jonge Jury tussen half augustus en eind februari naar eigen keuze een aantal jeugdboeken uit het jaar ervoor en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De vijf boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Het boek met de meeste stemmen wint. Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen er samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, voor zorgen dat jongeren met plezier lezen en ook een mening leren vormen over de boeken die ze lezen.
 
De Gouden Lijst
De Gouden Lijst is de juryprijs voor het beste jeugdboek in de leeftijd 12 tot 15 jaar.Overspoeld is een boek dat zich niet laat wegleggen. De directheid waarmee Samson de rauwe werkelijkheid toont, grijpt je als lezer meermalen bij de keel. De indringende beelden blijven op het netvlies staan en de passende staccato stijl maakt duidelijk dat de ramp niet te bevatten is’, aldus de jury onder leiding van Helma van Lierop. En over de andere winnaar; ‘Met Onder de ketchupwolken heeft Annabel Pitcher een gedurfde roman in briefvorm geschreven. Die vorm zorgt ervoor dat dit verhaal over schuldgevoel tot het eind toe spannend blijft. Ondanks het zware thema is er voldoende lucht voor de lezer door een goede balans tussen grote emoties en relativerende humor.’
 
De Gouden Lijst is in 2009 door auteurs Ted van Lieshout en Hans Hagen in het leven geroepen, als reactie op het verdwijnen van de Gouden Zoenen. Met deze prijs wordt het gat gedicht tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot 12 jaar) en de Dioraphte Literatour Prijs (vanaf 15 jaar). Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries en Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness waren de winnaars van 2014. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...