zaterdag 5 november 2022

De dansende debutante: deel 1 van Balseizoen van de Liefde – Lily van Keeken

 



Ik houd veel van het Historische Roman-genre. Ik las dit soort boeken al ruim twee decennia voordat het genre (weer) populair werd door de Netflix-serie ‘Bridgerton’. Een balzaal met dames in de mooiste creaties die uit zijn op echtgenoten met een titel, de heren in het zwart die hun oog hebben op de jongedame met de grootste bruidsschat en de fronsende chaperonnes die nauwlettend alles en iedereen in de gaten houden. Een onschuldige aanraking net boven de handschoen, een waaier die strategisch wordt gehouden voor het gezicht en de lauwwarme drankjes bij Almack’s. Ja, hier droom ik heerlijk bij weg.

 

Lily van Keeken, een jongedame met een Britse moeder en een Nederlandse vader heeft geprobeerd om de belevenissen van een Miss in de 19e eeuw te beschrijven in High Society oftewel The Ton. Emily Honeyfield woont samen met haar ouders en zusje op het platteland. Zoals gebruikelijk in hun kringen wacht ze tot ze gepresenteerd wordt in The Ton. Ze heeft net een opleiding aan een finishing school gevolgd (een dure school waar jonge meisjes tot dames en perfecte echtgenotes worden gevormd). Emily is niet goed in de taken die een jongedame in die tijd bezig moet houden. Ze kan niet borduren zonder bloed erop te smeren, ze heeft een zangstem van een kwakende kikker en ook pianospelen gebeurt houterig. Maar ze is wel goed in dansen en prietpraat: de twee talenten om de aandacht van een man te vangen.

 

Ze maakt zich zorgen. Hoe weet ze nou of die man wel de ware is? En wat als niemand haar wil? Ze moet een geslaagde seizoen hebben. Als ze dit seizoen niet wordt uitgekozen, komt ze op de plank te liggen en dan zijn haar kansen om een man te vinden bijna nihil. Niemand wilde een oude echtgenote hebben. De huwelijksmarkt was erg bruut.

 

Emily wordt door haar tante Felicity gesponsord en stapt samen met nichtje Kitty de huwelijksmarkt op. Daar valt ze op bij de knappe Hubert. Hij lijkt de juiste man te zijn tot ze de man met inktzwarte haren en groene ogen ziet. De knappe Sir Philip Grant die aan de kant is gezet door zijn Franse verloofde en niet meer naar andere vrouwen omkijkt. Zou Emily zijn hart kunnen veroveren? Dan verschijnt de Française ook op het bal. Wie zal Philip zijn naam en ring aanbieden?

 

De dansende debutante’ is het eerste deel in een reeks van drie boeken. De verlaten verloofde en De mooiste bloem zijn inmiddels ook al verschenen. ‘De dansende debutante’ is een lief en onschuldig verhaal over een meisje en haar dromen in de negentiende eeuw.  Emily is braaf en volgt de regels van de society. Daardoor is het verhaal nogal ingetogen en krijgen we niet een goed beeld van wie Emily nou is. Haar karakter wordt niet verdiept en verder ontwikkeld.

 

De schrijfstijl van Van Keeken is eenvoudig, maar hierdoor ook vlot te lezen. Ik zou de volgende twee delen wel willen lezen, omdat ik nieuwsgierig ben naar hoe het Emily en haar zusje Margaret vergaat. Maar na jarenlang dit soort HR-boeken te hebben gelezen, miste ik toch een heldin met pittig karakter en een spannendere liefdesverhaal. Een bescheiden 2,5 inktpotjes voor dit eerste deel. Hopelijk ontwikkelen de karakters zich in de volgende boeken, naarmate Van Keeken haar schrijfstijl en vertelwijze ook vorderen.

Lilien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...