zondag 27 november 2022

Land van echo’s – Mark H. Stokmans

 


Na de Eerste Wereldoorlog, waarin de Nederlandse Herman Kruijssen aan Duitse zijde meevocht, zwerft hij jarenlang door Europa. Uiteindelijk vindt Herman zijn thuis in het Spaanse Alquería del Moro, een vervallen Moors landhuis, dat hij met Spaanse vrienden opknapt. Samen met zijn vriend Vincente blaast hij de nabijgelegen zoutmijnen weer nieuwe leven in, waar veel arbeiders hun brood mee kunnen verdienen.

Het Spanje van na de Eerste Wereldoorlog is een broeinest van zowel rechtse als linkse opstandige groeperingen. Herman wil liever geen kant kiezen en dit brengt hem als werkgever geregeld in een lastige positie. Wanneer er een burgeroorlog uitbreekt, en vervolgens de Tweede Wereldoorlog hierop volgt, drukt dit zwaar op Herman. Tevens moet hij geregeld het gevecht aan met demonen uit zijn jeugd.

Herman probeert zijn landhuis én geliefden te beschermen en wordt uiteindelijk gedwongen een kant te kiezen. Maar in hoeverre is dat de juiste keuze?

 

‘Land van echo’s’ is een boek waar je even de tijd voor moet nemen. Maar als je dat wil word je getrakteerd op een prachtig verhaal, afgezet tegen een interessant stukje geschiedenis. In het Spanje van na de Eerste Wereldoorlog gebeurt heel veel, maar omdat Stokmans vooral de nadruk legt op emoties wordt het nergens echt te veel.

 

Ik heb vooral genoten van de manier van schrijven. Door het rijke taalgebruik proef en ruik je bijna het landschap van Spanje. Ook de personages zijn stuk voor stuk gelaagde personages. Dit versterkt heel mooi het beeld dat er een enorm spectrum ligt tussen goed en kwaad. Telkens zijn er persoonlijke afwegingen die meespelen in welke kant men kiest. Stokmans weet dit subliem over te brengen. De pijn die keuzes soms met zich meebrengen is heel sterk voelbaar in zijn verhaal.

 

In het tweede deel van het boek wordt de verhaallijn geregeld afgewisseld met dagboekfragmenten. Dit maakt dat je geregeld in het hoofd kruipt van Herman en zijn worstelingen voelt. Soms echter wordt er nog wel eens snel van perspectief gewisseld en door de krappe alinea-afstand van het E-book had ik dat soms niet helemaal in de gaten. Dat vond ik zelf wel wat lastig lezen. Tevens worden er geregeld Spaanse woorden en zinnen gehanteerd, die de ene keer wel vertaald werden maar soms ook niet. Het heeft me niet gehinderd in het lezen, want ik heb al snel de neiging om dit dan maar te negeren, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit prettig lezen vindt.

 

Geregeld heb ik tijdens het lezen gedacht dat dit boek echt niet van een Nederlandse schrijver kon zijn en dat is een dik compliment voor alle research die Stokmans voor dit boek heeft gedaan.

Het heeft werkelijk een prachtig, soms schokkend, maar bovenal meeslepend verhaal opgeleverd!

 

4 inktpotjes

 

Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...