dinsdag 1 november 2022

Op reis in de boekenkast van Wouter Polspoel

 


Wouter komt uit Vilvoorde en werkt bij Redactiebureau Palindroom/architectura.be. In 2018 ontmoette hij jeugdauteur Herman Van Campenhout. Muurziek, hun derde boek, is een fictief verhaal dat zich afspeelt in voormalig Oost-Berlijn. Enkeltje Mars, hun nieuwe young adult boek verscheen dit jaar.


1 Heb je 1 of meerdere boekenkasten?

 

Ik heb één boekenkast, maar er slingert altijd wel ergens in huis een boek rond. En er liggen er ook steevast enkele op mijn nachttafel.


 2 Heb je een indeling in je kast? Bijvoorbeeld gerangschikt op alfabet, kleur, genre, dikte boek,..

 

Niet echt.

 

3 Welk soort boeken heb je het liefst in je boekenkast? Kies je voor hardcovers, gesigneerde exemplaren,...

 

Een hardcover is altijd leuker dan een softcover. Ik ben niet echt een handtekeningenjager. Een handtekening maakt het boek voor mij niet meer waard.

 

 4 Wat zijn je drie toppers uit je boekenkast die je nooit meer kwijt wil?

 

Het Adelaarsnest van Henk Van Capelle en Arie Pieter Van de Bovenkamp, Het Boek der Kampen van Ludo Van Eck en Sis van Eeckhout en HHhH van Laurent Binet.

 En als ik zo vrijpostig mag zijn, ook mijn eigen boek Muurziek, dat ik samen met Herman Van Campenhout schreef, hoort in dit lijstje. Het is van alle boeken die ik schreef het boek waar ik het meeste fier op ben.

 

 5 Noem drie ongelezen boeken uit je kast en geef de reden waarom je ze nog steeds niet gelezen hebt.

 De tafel van Herman Brusselmans, Droomonderduik van Maarten Th. Frankenhuis en Jong en opgebrand van Bram De Brabander, een gewaardeerde ex-collega.

 De reden waarom ik ze nog niet gelezen heb, is tijdsgebrek. Ik kan daarnaast ook maar moeilijk ontspannen in de zetel een boek lezen, omdat ik dan altijd het gevoel heb dat ik me nuttiger maak met op dat moment wat mails te doen voor mijn werk. Ik wil graag af van dat gevoel, maar het lukt me maar niet. Ik lees eigenlijk enkel ontspannen aan de rand van het zwembad op zomervakantie, wanneer ik echt niets anders te doen heb.

 

 6 Hou je al je boeken bij of maak je graag ruimte en hoe doe je dat?

 Ik koop enkel de boeken die ik echt wil lezen en bezitten en heb daardoor een overzichtelijke verzameling waar ik genoeg plaats voor heb.

 

 7 Welk boek staat nog op je verlanglijstje om je boekenkast /en mooi mee aan te vullen?

 Aad Donker & After Nature, over het tumultueuze leven van de gelijknamige kunstenaar. Ik geraakte heel recent aan de praat met zijn broer Justus – tevens kunstenaar – op een terras in Leiden, waar ik vaak vertoef omdat mijn vriendin er woont, en wat hij me vertelde over het liederlijke leven van zijn broer, die zelfmoord pleegde, heeft me bijzonder nieuwsgierig gemaakt naar de inhoud van dat boek.

 

 8 Wie zijn boekenkast wil jij nog graag zien?


 Niemands boekenkast in het bijzonder. Saai antwoord, ik weet het. 😊

 

 9 Heb jij naast je gewone boekenkast ook nog een e-reader?

 Ik heb geen e-reader en denk niet dat ik me er snel een zal aanschaffen. Het is – op termijn – natuurlijk een veel goedkopere manier van boeken lezen, maar ze gaat voorbij aan de aaibaarheidsfactor van een boek. Er gaat niets boven een écht boek: de geur, de mooie cover, het doorbladeren …

 

 10 Hoe ziet de boekenkast van de toekomst eruit?

 Dat antwoord staat helaas niet los van de vorige vraag, vrees ik. Ik denk dat steeds meer mensen zullen kiezen voor de e-versie van een boek. De boekenkast van de toekomst zal volgens mij dus een minder gevulde zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...