woensdag 2 november 2022

Nina Polak – Buitenleven

 


De cover
:
Wat direct opvalt is de mooie cover van dit boek. De warm gele kleur met daarop de prachtige afdruk. Het heeft wat nostalgisch en doet mij denken aan de linografie lessen (linoleumsnede) op de middelbare school.

Het verhaal:
Buitenleven is een sterke pakkende roman. Het verhaal gaat over Rivka en Esse, die vanuit de stad vertrekken naar een afgelegen boerderij in een klein rustig Gronings dorp. Weg uit de stadse drukte en op zoek naar rust, stilte en meer verbinding met de natuur. Helaas pakt het leven heel anders uit dan verwacht. Schrijver Rivka krijgt ondanks alle rust niks op papier en ergert zich mateloos aan de wandelaars die dagelijks op het Pieterpad dat direct langs hun huis loopt voorbij komen. Rivka en Esse worden het mikpunt van homofobie van enkele plaatselijke boeren en vooral Esse heeft het hier erg moeilijk mee. Ze zoekt steun en hulp bij een plaatselijke psychologe Eva Alta, een personage waar bij mij de haren van overeind gaan staan. Verschrikkelijk, wat een hork van een mens. Rivka heeft zo haar bedenkingen over Eva.
Verschillende actuele thema’s worden in dit boek beschreven (klimaat, , maar bovenal laat het de complexiteit van de mens zien in al haar relaties en vertelt het hoe het is om te leven met psychologische problemen. De relatie van Rivka en Esse lijkt in plaats van naar elkaar toe juist steeds meer uit elkaar te groeien en de twee gaan steeds meer langs elkaar heen leven. Rivka heeft steeds meer moeite met de depressie van Esse, waarbij ook de rol van de psychiater Eva grote impact op hun relatie heeft.

Mijn leeservaring:
Nina heeft een prachtige schrijfstijl. Mooie soms bijna poëtische zinnen, waarvan ik ontzettend heb kunnen genieten.

 "Teder deed Rivka haar MacBook dicht, alsof ze een dode de ogen sloot, maar de pen in haar hand plantte ze een paar zuigende seconden later in het melkige glas van de appel, een hart met een hap eruit." (p. 219). Een prachtige zin, waarin het verdriet van Rivka die langzaam haar geliefde Esse verliest en daarmee de essentie van haar leven op een geweldige mooie wijze verwoord.
Dit boek staat echt vol met deze parels van zinnen.

De personages zijn voldoende uitgediept en wat ik vooral erg kan waarderen is de psychologische diepgang die het boek heeft. Dat maakt dat ik mij goed kan inleven in de hoofdpersonages en hun verhalen.

Mijn eindoordeel:
Buitenleven van Nina Polak was voor mij een fijne eerste kennismaking met deze auteur. Ik heb erg genoten van de mooie schrijfstijl van Nina en de psychologische diepgang die zij het verhaal heeft meegegeven. Ik geeft dit boek dan ook 4 dik verdiende inktpotjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...