dinsdag 22 november 2022

Je brein de baas- André Aleman

 


Volgens onderzoek is het duidelijk dat ons gedrag voor het grootste deel bepaald wordt door onbewuste processen. Toch gaat neuropsycholoog André Aleman in dit boek bewijzen dat, ook al hebben deze inderdaad grote invloed, we toch nog zelf zeggenschap hebben over onze hersenen. Zijn visie dat we wel een vrije wil hebben en onszelf bewust kunnen sturen is een bijzondere stelling die hij hard maakt door een kritische kijk op verschillende zaken te werpen. Hij vertelt over controlemechanismen en waar deze afhankelijk van zijn en hoe we onze acties kunnen regelen. We hebben immers een manoeuvreerruimte in ons brein . André Aleman geeft ook aan dat er nog veel meer research nodig is en dat resultaten van vroegere onderzoeken soms anders geïnterpreteerd kunnen worden . Mindfulness,emotieregulatie en meditatie zijn maar enkele belangrijke technieken die je kan inzetten.

 

Hoewel dit non- fictie boek toegankelijk geschreven is moet je wel je hoofd houden bij deze verhandeling. Je brein de baas toont ook , weliswaar beknopt, aan hoe belangrijk de omgeving en je ervaringen zijn op je menszijn. Soms mocht het iets vlotter geschreven zijn maar uiteindelijk wordt de complexe materie van hersenwetenschap goed omschreven en dat is zeker  een pluspunt. Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken hoe dit boek bevalt maar het geeft alleszins een educatieve kijk op hoe je brein kan werken.

3,5 inktpotjes

Fany

 

 

3,5 inktpotjes

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...