woensdag 18 januari 2023

Kersenrood en kriekezot van JB Ocean

 


Over cheesecake en brownies maar bovenal over de kracht van familie en echte vriendschap

Charlotte, Charlie, Mahieu runt aan het Sint-Andriesplein in Antwerpen de Broc ’n Roll, een drukbezochte ontbijt- en lunchbar. Toch heeft ze het gevoel dat ze in deze fase van haar leven ter plaatse trappelt.

40 jaar eerder in Verona, Italië.  Georgina Versluys brengt haar vakanties door bij zus Beth op het familiebedrijf Cherry Love.  Beth is niet gelukkig in haar huwelijk met Gianni, maar tussen Georgina en Paolo slaat de vonk over.

In ‘Kersenrood en kriekezot’ wordt hoofdstuk om hoofdstuk gewisseld tussen het perspectief van Charlie en de verhaallijn met Georgina. De link tussen de twee verhaallijnen wordt algauw duidelijk.  Het verhaal past in het feelgoodgenre, maar is veel meer dan een zoetsappig verhaaltje.

Charlies zaak bevindt zich in een trendy studentenbuurt.  Projectontwikkelaars azen op zulke locaties en dat is jammer genoeg een sof voor Charlie want ook de Broc ’n Roll moet wijken voor een nieuw project en het grote geld.  De hoge huurprijzen en de krapte op de huizenmarkt stellen Charlie voor een grote uitdaging.

Andere grote thema’s zijn het gemis van geliefden en de eenzaamheid.  Georgina woont anno 2022 helemaal alleen in haar grote huis in de Kloosterstraat.  Charlie zet aarzelende stappen op het liefdespad; het daten anno 2022 gaat niet over rozen.  

Daar tegenover staat de kracht van vriendschap en de nauwe band tussen zussen.  De vriendinnen van de Breezer Club zijn dertigers wiens leven reeds in een bepaalde plooi is gevallen.  Realistische en herkenbare verlangens, de hectiek van het dagelijks leven, de zorgen om kinderen en relatie en financiële problemen geven diepgang aan deze feelgood en maken van ‘Kersenrood en kriekezot’ zo’n beetje het verhaal van iedereen.

Het auteursduo schrijft prententieloos, vlot, beeldend en realistisch.  Na enkele bladzijden waan je jezelf in de gezellige Broc ’n Roll of in Italië.  Het boek lijkt met het grootste gemak te zijn geschreven.  De auteurs overdrijven nergens en verzanden op geen enkel moment in gekunsteldheid: het boek bewaakt overal zijn naturel.  De personages zijn heel herkenbaar: elke lezer herkent wel iets van zichzelf in één van hen. 

De schrijfsters zijn nooit ver weg.  De Broc ’n Roll staat voor gezond en lekker eten,  iets wat het duo ook nauw aan het hart ligt.  Dat de auteurs Antwerpen in hun hart dragen hoeft evenmin een betoog.  Met de Kloosterstraat maken ze een brug naar Blauw, het boek dat ze eerder samen schreven.  Dat er af en toe een mondje ‘Aantwaarps’ gesproken wordt, past perfect bij de personages en het decor.   

‘Kersenrood en kriekezot’ is een heerlijke feelgoodroman met diepgang die het duidelijke signatuur draagt van de twee vriendinnen-auteurs.

 

4 inktpotjes

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...