maandag 23 januari 2023

Naar het licht van Nina Verheij

 


Het perspectief van de steenarend

‘Naar het licht’ is de eerste Young Adult-roman van Nina Verheij.  In het thrillergenre kent u haar wellicht als de auteur van de trilogie rond Emily Galiardi (Fatale keuzes, Geheugenspel en Blinde Wraak).

Al van bij het prille begin van het boek borrelen verontwaardiging en ongeloof op: een jonge inbreekster (Jo) sommeert een jong meisje (Fien) dat getuige is van de inbraak in haar huis om met haar mee te gaan.  Wie?  En waarom gaat dat meisje zomaar mee?  Eén ding staat als een paal boven water: Jo moet en zal haar missie voltooien vóór haar achttiende verjaardag.

Het is de aftrap van een roadtrip door een fictief land, Fulenië genaamd, die zal eindigen op dag 8.  Elke dag wordt ingeleid door enkele liedjesverzen die die hele dag blijven nagalmen. 

Tussen Jo en Fien ontwikkelt zich een prachtige dynamiek. Fien is Jo heel nabij, leest haar stemmingen, geeft raad maar ook tegenwind aan Jo, stimuleert haar om dingen in een ander perspectief te plaatsen en draagt in zeer belangrijke mate bij aan de perceptie van Jo die de duur van het ganse plot evolueert.  Hun conversaties zijn pittig en van levensbelang voor Jo.

De tocht gaat door weer en wind over glibberige en modderige paden. De hellingen die moeten beklommen worden geven aan de tocht van de twee meisjes niet enkel een realistische omkadering, ze zijn tevens deel van één grote metafoor.

De weg naar het licht is voor Jo een moeilijk begaanbaar pad vol uitdagingen.  Ze moet heel diep gaan en gunt de lezer slechts moeizaam en met mondjesmaat een blik in haar ziel waar schuldgevoel en wraak om voorrang strijden.  Jo staat op een kantelpunt.  De louterende tocht doorheen Fulenië brengt thema’s als rouwverwerking en schuldgevoel rauw en puur op de voorgrond.  Als jong meisje op weg naar de volwassenheid dringen zich steeds dringender vragen aan haar op, gevoelens staan op ontluiken maar boezemen nog veel angst in; belangrijke knopen wachten om doorgehakt te worden.

Nina duikt diep in de wereld en de ziel van Jo.  De schrijfster leeft zich helemaal in in de manier waarop Jo voelt, denkt, twijfelt, hoopt, wraak wil en misschien toch weer niet. Jo’s pijn vloeit uit Nina’s pen.  De schrijfstijl sluit daar prachtig op aan!  De taal is puur en zonder franjes, maar beeldend in haar eenvoud.

‘Naar het licht’ is modern, meeslepend en raakt.  Jo’s vastberadenheid om haar missie te volbrengen, haar twijfels, haar wraakgevoelens, maar ook haar kwetsbaarheid en verpletterende eenzaamheid galmen het hele boek door.  Deze YA voelt heel doorleefd en eerlijk.  Het verhaal laat niet los na het lezen van de laatste bladzijde. 

‘Naar het licht’ is een boek dat jongvolwassenen die het verlies van geliefden moeten verwerken of die struggelen op weg naar volwassenheid kan troosten en eventueel (een ander) perspectief kan bieden.

Heel mooie Young Adult!

4.5 inktpotjes!

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...