zondag 29 januari 2023

Sinds ik niet meer drink van Evi Hanssen

 


Hoe voelt het echt als je vijfhonderd dagen niet drinkt?

 

Na een nachtje doorzakken met alle gevolgen de dag daarna beslist Evi Hanssen dat het genoeg geweest is. Een jaar geen druppel alcohol drinken is haar nieuwe experiment.

 Hoewel de bekende Vlaming geen grote drinker was ontdekt ze dat ze toch wel degelijk afhankelijk is van alcohol. In dagboekvorm vertelt ze over haar struggles en deelt ze de confronterende feiten rond alcoholgebruik. Alcohol verdooft verdriet, geeft je durf en het past sociaal bij vele situaties. Een feestje of een lekker avondje uit daar hoort immers voor velen drank bij . In het begin mist Evi de drug heel erg en lijkt het alsof haar leven minder is zonder alcohol. Ze lijkt saai geworden, hoort er precies op het werk of bij vrienden niet bij en zelfs thuis lacht men soms met haar voornemen. 

Een leven zonder drank zorgt blijkbaar echt voor gemis en eigenlijk doorloopt ze een soort van rouwproces. Omdat ze zich lang alleen voelt gaat ze op zoek naar veel informatie in boeken , podcasts en nadat ze haar twijfels overwonnen heeft zelfs bij lotgenoten . Als haar uitgever wil dat het jaar  vijfhonderd worden omwille van corona slaat dit in als een bom. Eigenlijk keek ze uit naar het einde en ze verlangt nog steeds naar dat lekkere glas . Hoe gaat ze dit in hemelsnaam volhouden en thuis uitgelegd krijgen? Uiteindelijk maakt ze een klik en durft ze toegeven aan zichzelf dat er naast nadelen ook een pak voordelen zijn aan nuchter zijn. Haar gezondheid verbetert, haar huid ziet er beter uit en ze slaapt zonder paniekaanvallen.  Ze herinnert zich gesprekken, ze omarmt spiritualiteit en ze gaat met plezier wandelen.  Stilaan durft ze haar eigen zin te doen zonder alcohol nodig te hebben.

 Tijdens haar project ergert ze zich aan hoe normaal de drug alcohol is en hoe we zelfs aan onze kinderen vaak alleen de positieve kant van drinken vertellen. Na vijfhonderd dagen is ze tevreden met wie ze is en ze besluit om ook daarna niet meer te drinken. Evi Hanssen laat met humor en een grote dosis zelfspot zien hoe alcohol links laten liggen alles anders maakt .

 

 3,5 inktpotjes 

Fany

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...