woensdag 11 januari 2023

Vuurcirkel van Tony P Morgan

 


De room uit het leven halen

‘VuurCirkel’ is het YA-romandebuut van auteur Tony P Morgan.  Het is het eerste deel in de Vuursaga.

In het Woekerwoud dat vol gevaren zit en regelmatig levens opeist vinden Hanzi en zijn medewildwachters een bewusteloos mensenmeisje tussen de dwelmbloemen: Moria.  Haar wacht een belangrijke taak: de vuurcirkel op haar onderrug maakt haar tot één van de uitverkoren zestienjarigen die in een tijdspanne van slechts één maancyclus de hoofdstad Nova Alba moeten zien te bereiken.  De toekomst van het land staat op het spel!

‘VuurCirkel’ opent de deur naar een fantastische wereld die beetje bij beetje de sluier licht over zijn geheimen, maar tot op het einde een waas van mysterie behoudt. Een diversiteit aan schepsels komt tot leven: merliks, trollen, yeth, arkwanen, prairiecondors, … .  Hanzi, Moria, Geru en de zwartkappen nemen de hoofdrollen voor hun rekening.  Of ze nu mens, dier of fabelschepsel zijn, ze komen goed uit de verf.  Met het grootste gemak adopteren ze alle menselijke trekjes, klein en groot. 

Thema’s zoals gelijke kansen voor iedereen, ware vriendschap, moed, doorzettingsvermogen, de moeilijke tocht naar de jongvolwassenheid, …, zijn de kapstokken waaraan het eerste deel van de saga ophangt. 

De queeste zindert van de actie: de protagonisten buitelen van het ene avontuur in het andere.  De verbeelding van de auteur lijkt ‘grenzeloos’: aspiranten met bijzondere magische krachten, een zwaard dat moeiteloos leugens detecteert, … .  Zijn observatievermogen staat steeds op scherp: alles wordt gezien, gehoord, gevoeld en geroken.  ‘VuurCirkel’ spreekt alle zintuigen aan en brengt een wereld vol geur, kleur en geluid heel dichtbij waardoor het boek in een film lijkt te transformeren.

Daar is het bloemrijk taalgebruik van de auteur zeker ook debet aan.  Treffende woordkeuzes prikkelen de verbeelding en hullen de plot in nevel of zorgen voor klaar zicht.  Letterlijk en figuurlijk vloeien moeiteloos in elkaar over in één enkele zin.  Beladen situaties worden ontmijnd door humor.  Een flinke geut filosofie maakt het ‘ingrediëntenlijstje’ van ‘VuurCirkel’ compleet.

Tony P Morgan is erin geslaagd om de illusie van een andere wereld te creëren, een wereld die wordt bewoond door mensen en fabelachtige schepsels die de kleine en grote menselijke kantjes perfect hebben geassimileerd.  ‘VuurCirkel’ mag dan initieel als doelgroep de jongvolwassenen hebben, volwassen lezers zullen er niet minder plezier aan beleven! 

4.5 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...