maandag 27 maart 2023

De volksjury 2 van Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck

 


Op pad met twee true crime addicts

‘De volksjury 2’ is het tweede non-fictie boek van truecrimepodcastmaaksters Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck. Dit tweede boek dat logischerwijze het vervolg is op het eerste zou er eigenlijk nooit komen: het schrijven van het eerste had duidelijk veel gevergd van de auteurs. Zeg nooit nooit!

In ‘De volksjury 2’ zijn 20 getuigenissen evenzoveel kapstokken voor deze non-fictie.  ‘Onderzoeksjournalistiek’ lijkt niet meteen de categorie waaronder de auteurs hun werk willen onderbrengen.  Wat is ‘De volksjury 2’ dan wel?

Uit alles blijkt dat beide ‘armchair detectives’ zoals ze zichzelf noemen, plezier hebben in hun werk en dat het boek met veel goesting werd geschreven. In dit boek lees je over hun ontmoetingen met mensen die hun expertise in zake opsporingsmethoden, ondervragingen, gevangeniswezen, … met hen en met mensen zoals u en ik willen delen.

De twee auteurs hebben het maar druk met hun ‘hobby’. Een deelname aan een training met speurhonden; interviews met experten, slachtoffers, onderzoeksjournalisten, ja zelfs daders, …, het aanbod aan getuigenissen in dit tweede boek is weer heel divers: een entomoloog over aasvliegen; getuigenissen over crime scene cleaning, over necrofilie, over de waarde van DNA, over het verhoren van kinderen en over alibi’s, … .

Hun schrijfstijl blijft heel dicht bij de vertelstijl die ze gebruiken in hun gelijknamige podcasts ‘de volksjury’.  ‘De volksjury 2’ leest daardoor laagdrempelig en heel vlot.  De persoonlijke toets – de auteurs geven meer dan eens uiting aan persoonlijke bedenkingen en gevoelens naar aanleiding van één of andere bewering of vaststelling – zorgt voor het informele karakter van de getuigenissen. De auteurs houden de lezers heel dicht bij hen door getuigenissen te starten met een vraag: vanzelf denk je onmiddellijk na over het mogelijke antwoord of wordt je nieuwsgierigheid gewekt. 

‘De volksjury 2’ is een bron van weetjes, sommige smakelijk, andere minder smakelijk.  Heel veel info verkregen uit de eerste hand linken de auteurs meteen aan cases die tot ons collectief geheugen behoren.

Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck in hun Voorwoord: ‘We hebben bijgeleerd, we hebben gelachen en we zijn regelmatig van onze stoel gevallen van verbazing.’

Op die manier zetten zij al bij aanvang de toon voor wat volgt in hun boek.  Misschien maakt ‘De volksjury 2’ je niet aan het lachen en is het niet altijd even wetenschappelijk, het is zeker een vlot lezend boek dat vanuit verschillende invalshoeken verschillende aspecten van misdaad dichtbij de lezer brengt.

3.5 inktpotjes

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...