zondag 5 maart 2023

Zwarte Zeilen – Rebecka Edgren Aldén

 


 

Annika werkt als vrijwilliger voor de kustwacht in de Stockholm-archipel, een verzameling eilandjes voor de Zweedse kust. Op een warme dag in juli ontdekken Annika en haar collega een op drift geraakte zeilboot waar iets mysterieus mee aan de hand is.

Enkele dagen daarvoor vaart Joanna op een zeilboot uit met haar broer Zack. Zack heeft haar uitgenodigd voor een zeiltrip om er eens even helemaal uit te zijn. Joanna worstelt met een depressie na het verlies van haar dochtertje, die samen met haar moeder bij een ongeval om het leven kwam. Al snel gebeuren er een paar mysterieuze dingen die de levens van Annika en Joanna met elkaar verweven.

 


‘Zwarte zeilen’ is het begin van een nieuwe serie over de kustwacht van Zweden. Het boek begint spannend met een mysterieuze proloog. Daarna wisselen de hoofdstukken zich af tussen het verhaal van Annika en dat van Joanna. Het is vooral een verhaal waar heel veel geheimen onder het (water)oppervlak schuilen en die geheimen ontrafelen zich langzaam gedurende het verhaal. Het draait daarbij vooral om het verhaal van Joanna wat zich in het verleden heeft afgespeeld en dat doorwerkt in het heden. Het boek wordt nergens echt spannend maar heeft wel een goede opbouw. Aan het eind komen de verhaallijnen van Annika en Joanna steeds meer samen en wordt duidelijk wat er op de op drift geraakte zeilboot is gebeurd.

 Ondanks dat het geen echte thriller-vibe heeft, bleef het verhaal me wel boeien. Wat me ook verraste was dat er een paar actuele thema’s in verwerkt zijn, zoals klimaatverandering en de MeToo-problematiek. Dat was niet wat ik van tevoren verwacht had, maar wat wel een heel interessante invalshoek geeft aan deze psychologische thriller.

Ook krijg je als lezer een kijkje in de keuken van het reilen en zeilen van de kustwacht. Rebecka Edgren Aldén heeft zich daar goed in verdiept en strooit ook regelmatig met vaartermen. Zelf heb ik daar persoonlijk niet zo veel affiniteit mee, maar het geeft het boek wel iets eigens. Ik heb me er dan ook niet aan gestoord.

 Door de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken vlieg je door het boek heen. Ik heb het dan ook met plezier gelezen, maar vraag me wel af of ik de setting interessant genoeg vind om een eventueel tweede deel van deze serie te willen lezen. Maar wie weet wat voor geheimen de kust-eilandjes van Stockholm nog te verbergen hebben?

 3,5 inktpotje

 Jolanda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...