zaterdag 13 februari 2021

Bob de straatkat van James Bowen

 


Uitgeverij: The house of Books

Publicatiedatum: 2012

Recensie door: Tamara

Inktpotjes: 5

 

Het waargebeurde en wereldberoemde verhaal over de vriendschap tussen straatmuzikant James en straatkat Bob.

Sinds Bob de straatkat in 2012 verscheen, is het boek een internationale bestseller geworden. Het verhaal van auteur James Bowen, een Londense aan de drugs verslaafde straatmuzikant die door de aanwezigheid van de door hem geadopteerde straatkat Bob de weg naar een gezond bestaan terugvond, trok veel aandacht. James vindt een gewonde kat in het trappenhuis van zijn flat. Hoewel hij nauwelijks voor zichzelf kan zorgen, neemt hij de rode kater mee naar de dierenarts en verzorgt hem tot hij weer op eigen poten kan staan. Maar Bob besluit te blijven en de twee worden onafscheidelijk. Bob volgt James overal, in de bus, in de metro, en als hij geen zin heeft om te lopen zit hij op James' schouder. Samen verdienen ze hun kostje op straat en worden al gauw beroemd. Zo kunnen ze allebei hun moeilijke verleden achter zich laten.

 

“Bob stond met 4 poten op de wc-bril.”

 

Als een groot kattenfan ben ik altijd te porren voor een boek over katten. Zo kwam Bob voorbij en ik nestelde mij op de bank met mijn 2 katten om mij heen en begon te lezen.

 

Je leest het wel en wee over het leven van James. James is een drugsverslaafde die probeert af te kicken. Hij speelt elke dag op allerlei plekken om zijn eten bij elkaar te spelen. Op sommige dagen heeft hij geluk en genoeg geld voor het weekend, maar veelal moet hij blijven spelen om maar iets van eten te kunnen kopen. Hij heeft het zwaar, maar probeert zijn hoofd hoog te houden.

 

Op een dag ziet hij bij de deur van zijn buren een rode kat zitten. Hij is altijd gek geweest op katten en kan deze kat ook niet weerstaan. Als hij de kat na een paar dagen nog ziet zitten op de deurmat en belt aan. De inwoner geeft aan dat de kat niet van hem is en James besluit zonder twijfel de kat in huis te nemen. De kat vindt snel zijn plekje en James zit meteen met het volgende probleem.... Hij kan al amper zelf eten kopen, laat staan voor een kat erbij.

Maar toch neemt hij de verantwoordelijkheid over de kat en Bob wordt met de dag beter en mooier.

 

Bob gaat op een dag mee en James kan zijn ogen niet geloven. Hij haalde die dag meer geld op dan ooit in 1 week en dat dankzij Bob.

 

Maar je leest ook de mindere kanten. Dat Bob ziek wordt of een aanvaring krijgt met een hond. Maar wat er ook gebeurt, Bob blijft bij James en James bij Bob.

 

Een heerlijk feelgood boek waar je af en toe even een traantje kan wegpinken. En ook leuk. Bob kan je ook terug vinden op YouTube. Dan krijg je meteen een heel beter beeld bij het lezen.

 

Bob, een kat met een groot persoonlijkheid! Daar kan je alleen maar van houden. En zo zie je maar weer....Een kat zoekt zelf zijn baasje....En Bob kon geen beter baasje vinden dan James.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...