zaterdag 27 februari 2021

In gesprek met Vanessa Gerrits

 


Voor Boekinkt mocht ik de drie inmiddels verschenen delen in de serie North Ness Inn lezen. Hoogste tijd om de auteur Vanessa Gerrits eens een aantal vragen voor te leggen!


De feelgoodserie North Ness Inn speelt zich af in het bestaande Schotse dorp Drumnadrochit (niet uit te spreken trouwens). Hoe vaak lukt het jou om de naam van dit dorpje snel achter elkaar te zeggen?
Haha, dat zou ik eens moeten proberen! Maar met mijn Schotse uitspraak ga ik jullie niet kwellen. Dan laten ze me na corona het land niet meer in geloof ik, en dat zou zonde zijn. ;-)

Hoe ben je op het idee gekomen om het verhaal juist daar plaats te laten vinden?
Ik kreeg het idee voor de titel terwijl ik in de gift shop van het Loch Ness Exhibition Centre stond. Ik was op zoek naar een pet met ‘Nessie’ erop (want dat is ook mijn eigen nickname) en dus las ik alle opschriften en woordmopjes die op de souvenirs geprint stonden. Zo kwam ‘Live, Laugh, Loch’ in me op! Het was dan ook maar logisch dat het verhaal zich zou afspelen op de plek waar ik het idee kreeg. Ik ben al sinds mijn jeugd fan van het Loch Ness Monster, dus de setting was ideaal en helemaal “mij”.

Heb je het dorpje zelf ook bezocht?
Jazeker! Wel maar één dagje, in augustus 2019. We bezochten de expositie, maakten een vaartochtje over het loch en shopten voor souvenirs. We lunchten in een klein bakkerijtje waarop ik Bessie & Nessie heb gebaseerd en er stond een jonge doedelzakspeler op het dorpsplein, die me inspireerde om het personage Farley te creëren. Alle elementen van het verhaal lagen er gewoon voor het grijpen, leek het wel!

Drumnadrochit

Ik heb deel 3 ‘Droom, durf, donut’ inmiddels uit, en ben natuurlijk nieuwsgierig hoe het verhaal verder gaat. Hoeveel delen staan er nog in de planning voor deze serie? En wanneer komt deel 4 uit?
Voor deel 4 (het laatste deel) hebben we nog geen concrete releasedate, maar de eerste versie van het manuscript is wel bijna af. Spannend! Uiteraard moet er dan nog wat aan gesleuteld worden, zowel door mezelf als door het redactieteam. Zodra we een publicatiedatum hebben, wordt die gedeeld door de uitgeverij, dus hou zeker de socials van Loft Books in de gaten!

De personages in de serie North Ness Inn zijn deze gebaseerd op personen in je directe omgeving of heb je het allemaal bedacht? Zit er iets van jou in de personages?
Ik baseer personages eigenlijk nooit op mensen die ik ken. Maar een stukje van mezelf zit er vaak wel in! Net als Esme hou ik van Disney en net als Shaena heb ik een superwarrig creatief brein dat continu in de aan-stand staat. En uiteraard hou ik ook van mannen in kilt én van donuts. ;-)


Wie mag als eerste het manuscript lezen van je volgende boek? En deel je het daarna met een aantal (vaste) proeflezers?

Voor de North Ness Inn-boeken heb ik geen gebruik gemaakt van proeflezers. Dus de eerste persoon die het nieuwe manuscript leest, is de redacteur bij Loft Books! Heel spannend natuurlijk, maar de mensen bij de uitgeverij zijn gelukkig echt superfijn om mee samen te werken. Hun feedback maakt het boek stukken beter en hun enthousiasme is altijd motiverend!

Schrijf je alleen in dit genre of durf je ook out of the box gaan en je bijvoorbeeld te wagen aan een thriller?
Voor ik feelgood begon te schrijven, heb ik al meerdere Young Adult-boeken geschreven. Dit waren fantasyverhalen: de Vleugels Trilogie is fantasy met een vleugje steampunk, Hashtag Hiernamaals is fantasy met eerder futuristische elementen. Of ik ooit echt een goede thriller zou kunnen schrijven, dat weet ik niet. Maar ik sluit het zeker niet uit, want ik heb zeker wel wat ideetjes ervoor!

Heb je ook een schrijfritueel?
Momenteel probeer ik elke dag te schrijven. Zonder uitzonderingen! Dat helpt me om een fijne flow te behouden. Tegenwoordig schrijf ik eerder
’s avonds (na het avondeten en voor Big Brother, haha) terwijl ik vroeger eerder een ochtendschrijver was, dus het wisselt sowieso naargelang de situatie waarin ik me bevind. Dankzij de lockdown heb ik meer tijd en is mijn huidige routine goed vol te houden, maar als de wereld ‘back to normal’ gaat weet ik niet of het haalbaar blijft. Extra profiteren van de schrijfkilometers die ik nu kan maken dus!

Heb je (ook) wel eens last gehad van een writersblock? Hoe ga je daar dan mee om?
Niet echt enorm. Soms zit ik wel met bepaalde blokkades qua plot, maar echt zitten staren naar een blanco blad is niets voor mij. Ik ontwar het kluwen liever tijdens het schrijven. En als ik even echt niet weet hoe ik een bepaald plotpunt moet oplossen, skip ik het gewoon. Verderop in het verhaal openbaart zich dan meestal wel een oplossing.

Door je feelgoodboeken vermoed ik dat je best wel romantisch aangelegd bent dan met Valentijnsdag voor de deur, ben ik benieuwd hoe voor jou de perfecte Valentijnsdag eruit ziet.
Ik was vroeger (als tiener en twintiger) een enorm romantisch ingesteld persoon, maar tegenwoordig is dat wel wat geminderd en ben ik een stuk realistischer geworden. Mijn man is jarig op Valentijn, dus dat heeft ook gewoon prioriteit op die dag. Mijn ideale date – op Valentijn of eender wanneer - is een casual avondje cinema, want met een chique diner doe je me geen plezier!

Kun je het leven bekostigen door het schrijven van boeken of heb je er nog een leuke baan naast?
Ik heb net als de meeste auteurs in België en Nederland gewoon een vaste job! Ik werk 30 uur per week als copywriter in een communicatiebureau, dus ook in mijn functie ben ik de hele werkdag bezig met teksten. Persberichten, brochures, contentplannen, slogans, websitecopy … Allerlei!


Wat lees je zelf het liefste? En aan welk genre loop je voorbij?
Ik lees momenteel vrij gevarieerd. Lange tijd las ik enkel YA, maar nu wissel ik wat meer af. Soms eens een thriller vind ik best fijn tegenwoordig! Literaire romans zijn dan weer niet aan mij besteed. Ik zie lezen meer als entertainment, dus boeken die lekker weglezen en oftewel heel spannend oftewel heel ontspannend zijn dragen mijn voorkeur weg.

Bij welk boek heb je in 2020 of 2021 een traantje weggepinkt?
Dat gebeurt echt maar héél zelden! In 2020 en 2021 denk ik eerlijk gezegd niet dat het is voorgevallen. Nochtans ben ik in het echte leven wel een huilebalk.

Wat was het laatste boek dat je gelezen hebt en wat vond je er van?
Het laatste boek dat ik uitlas was Aurora Burning van Amie Kaufman en Jay Kristoff. Een leuk sci-fiverhaal dat vooral sterk is in differentiatie qua tone-of-voice tussen de verschillende vertelperspectieven!

Als je nog maar 1 boek mag lezen, welk boek zou dit dan zijn?
Mijn lievelingsboek dat ik al meermaals heb herlezen is The Host van Stephenie Meyer. Ik ontdek er bij elke herleesbeurt weer iets nieuws in en tegelijkertijd voelt het ook als thuiskomen tussen de personages die je zo goed kent. Ik hou van verhalen die verkennen wat het betekent om mens te zijn, en dat doet dit boek op geniale wijze. I love it.

Nu in Coronatijd, hoe creatief ben je in het onderhouden van contacten, nu dit fysiek niet kan? Wat mis je zelf het meeste?
Ik ben absoluut geen sociale vlinder, dus ik heb er minder last van dan de meeste mensen. Het ergste vind ik dat ik mijn metekindje niet vaak zie, want zij is nog erg klein en verandert zo snel. Verder hebben we onlangs wel een online game night georganiseerd met de schoonfamilie. Met vriendinnen hebben we een tijd terug een potje Doen, Durven of Waarheid gespeeld via WhatsApp, dat was ook erg grappig!

Kort maar krachtig

Verliefd, verloofd, getrouwd?
Getrouwd.

Kinderen of geen?
Helaas niet.

Hond of kat?
Kat! <3

Cocktail of chocolademelk met slagroom?
Mag een mocktail ook? :-D

Frisse salade of stamppot?
Ik weet niet 100% zeker wat stamppot exact inhoudt (Vlaming, haha) maar ik denk met puree dus dan kies ik dat!

Strandvakantie of Wintersport?
Strand, want skiën kan ik ab-so-luut niet.

Pump of moonboots?
Met dit winterweer zijn de moonboots handiger denk ik! Sowieso draag ik zelden hakken.

Wanneer jij de interviewer zou zijn welke vraag zou je dan zeker gesteld hebben?
Hmm, dat is een moeilijke! Ik heb dan wel journalistiek gestudeerd, maar interviewen is nooit mijn sterkste kant geweest. Ik veronderstel dat ik zou vragen welke toekomstplannen ik nog heb op schrijfgebied, maar op die vraag kan ik natuurlijk alleen maar heel mysterieus antwoorden (muhaha)!  

En wat is je antwoord op deze vraag?
Ik zal dus een beetje vaag moeten blijven, maar er staan sowieso nog enkele e-only feelgoodverhalen van mij op de planning. Het wordt wel iets helemaal anders dan North Ness Inn. Om te beginnen zal het zich hier bij ons afspelen, en niet in het mooie Schotland. Verder ben ik volop bezig met een sci-fiverhaal voor in een YA-bundel. Op die manier kan ik feelgood en Young Adult toch een beetje met elkaar afwisselen. Tot slot spookt er een idee voor een feelgoodverhalenbundel met enkele collega’s door mijn hoofd. Hopelijk kan ik daar deze lente werk van maken!

Vanessa, namens Boekinkt dank je ik voor het interview en wens ik je nog veel plezier en inspiratie toe zodat er nog veel mooie schrijfsels uit je pen mogen vloeien.

Jacqueline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...