dinsdag 2 februari 2021

Een beloofd land van Barack Obama

 


Boek: Een beloofd land 

Auteur: Barack Obama
Uitgeverij: Hollands diep

Publicatiedatum: november 2020
Recensie door: Fany

Inktpotjes: 4



Barack Obama vertelt openhartig over hoe zijn idealen als president vaak botsten met de harde realiteit.

 

 

Of je nu wel of niet houdt van Barack Obama; 'Een beloofd land' schetst een realistisch beeld van hoe het eraan toe ging tijdens zijn eerste ambtstermijn en het laat zien hoe een democratie er zou moeten uitzien.

 

De bestorming van het Capitool op 6 januari dit jaar toont pijnlijk aan hoe invloedrijk een leider kan zijn. Barack Obama heeft hierop ook scherp gereageerd en het toont nog maar eens hoe, zelfs nu, de meningen in Amerika nog steeds verdeeld zijn. De eerste Afro-Amerikaanse president Barack Obama wou Amerika eerder al verbinden en mensen tot elkaar brengen maar werd tegengehouden door politieke spelletjes.

 

'Een beloofd land' neemt me kort mee naar Barack Obama zijn jeugd in Hawaï, zijn opleiding en baan als opbouwwerker. Sneller dan verwacht timmert hij met een heel campagneteam verder aan zijn politieke carrière en als een speer bereikt hij de top. Inspiratie vond hij bij zijn familie en Gandhi en tijdens zijn loopbaan denkt hij vaak terug aan hen.

 

Hij vertelt ook over hoe hij zijn vrouw Michelle leerde kennen en hoe twijfelachtig ze stond tegenover zijn politieke ambities. Ze stond, ondanks de druk voor hun gezin onvoorwaardelijk aan haar man zijn zijde. Gelukkig kon hij ook rekenen op zijn schoonmoeder waardoor zijn kinderen met beide voetjes op de grond bleven. De anekdotes van Michelle, Malia en Sasha vind ik prachtig en tonen hoe hij, ondanks een drukke agenda, toch een band wilde behouden met zijn gezin.

 

Als president las hij elke morgen brieven en mails, hij maakte er een gewoonte van om enkele daarvan persoonlijk te beantwoorden. Regelmatig bezocht hij gewonde militairen in het ziekenhuis of sprak hij met nabestaanden. Door deze bezoekjes leerde hij de prijs van oorlog kennen en ze deden hem altijd nadenken over de gevolgen van genomen beslissingen.

 

Zijn regering moest een oplossing bieden voor de zware economische crisis na het instorten van het financiële systeem, de oorlog in Afghanistan aanpakken en een antwoord formuleren op terroristische dreigingen.

 

Obama laat zijn staf en het Witte Huis tot leven komen. Net zoals in zijn speeches weet hij, waarschijnlijk met ondersteuning van zijn team, de juiste toon te vinden om zijn fascinerende en frustrerende ervaringen met de binnenlandse en internationale politiek levendig en met sappige details te beschrijven.

 

Hoewel het me soms duizelde van alle feiten en achtergrondinformatie waardeer ik het enorm dat dit geen droog relaas geworden is maar een intiem en leerrijk verhaal. 'Een beloofd land' is een persoonlijk document met humor dat kritisch kijkt naar anderen maar ook zichzelf op de korrel durft te nemen.

 

Obama is intelligent, heeft een visionaire blik en streeft zijn idealen na. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe hij de crisis in het Midden-Oosten wou aanpakken, hoe hij de klimaattop beleefde en hoe zijn team omging met de olieramp op de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

 

Obamacare, de opkomst van de Tea Party, de sluiting van de Guantanamo gevangenis en de geruchten die Trump lanceerde rond Obama zijn geboortecertificaat komen ook aan bod.

 

Wat me opvalt, is dat hij zich enorm goed kan inleven in anderen en dat hij erg dankbaar is voor de mensen om hem heen. Kaarten, een partijtje basketbal, muziekvoorstellingen en gesprekken met jonge studenten en gewone mensen, van kiezers tot werklui van het Witte Huis, houden hem nuchter en doen hem contact houden met de gewone wereld.

 

Barack Obama is niet perfect maar hij wikt en weegt en zoekt binnen zijn regering naar de best mogelijke oplossing in moeilijke omstandigheden. Hij groeit ook in zijn leidersrol en vertrouwt op zijn raadgevers en mensen die meer ervaring hebben. In 'Een beloofd land' geeft hij soms grappige of scherpe commentaren op de verhoudingen met andere regeringsleiders, belangrijke personen of situaties die hij meemaakt.

 

Sommige gebeurtenissen zoals de spannende uitschakeling van Osama Bin Laden door de Amerikanen spreken meer tot de verbeelding dan andere. Toch bestaat volgens Obama de president zijn belangrijkste werk soms net uit de zaken te regelen die niemand opvallen.

 

'Een beloofd land' maakt duidelijk dat hij nog meer had willen bereiken en dat hij jammer genoeg soms zijn dromen aan de kant heeft moeten zetten, maar in alles zie je zijn hoop en diepmenselijke kijk.

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...