woensdag 24 februari 2021

Drie vrienden,een huis van Astrid Harrewijn

 


Titel: Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
Auteur: Astrid Harrewijn
Uitgeverij: Boekerij
Jaar uitgifte: juli 2018
Recensie door: Jacqueline
Inktpotjes: 4

Noor, de oudste van de twee zussen, is in tegenstelling tot haar zus Kiki, aan haar jeugdliefde Ewald blijven plakken en woont samen vlakbij haar ouderlijk huis. Totdat Noor, die een goede opleiding in de kunstgeschiedenis heeft gevolgd en inmiddels midden 30, haar hart volgt. Ze gaat voor 2 jaar werken in het Van Gogh museum in Amsterdam. Haar ouders en haar vriend (met wie ze trouwplannen heeft) doet ze met die keuze verdriet. Voor die keuze moet ze in Amsterdam wonen in een soort van veredelde bezemkast maar dat neemt Noor graag voor lief. Globetrotter Kiki, het zusje van Noor bezoekt Amsterdam in opdracht van haar baas Jeff Koons om er voor te zorgen zijn spraakmakende tentoonstelling in Amsterdam in een museum tentoon wordt gesteld. Wanneer de twee zussen, de studievriend Joost van Noor tegenkomen, die in een verwaarloosd grachtenpand woont, is het plan snel gesmeed en trekken Noor en Kiki bij Joost in. Alle drie zijn ze werkzaam in de museumwereld en spreken ze af om lief en leed met elkaar te delen, behalve over….. juist het werk. Noor vindt het dan ook vreselijk wanneer ze op het werk een ontdekking doet, dat ze dit niet kan delen met haar huisgenoten. Wanneer ze dan ook nog teleurgesteld wordt door haar vriend, die echt geen begrip heeft voor haar keuze en zichzelf daardoor tegenkomt ontdekt Noor wat ze nu eigenlijk zelf wil….

Soms is het gewoon lekker om een feelgood tussen twee pittige thrillers door te lezen. Natuurlijk is het gok of je dan een feelgood te pakken hebt die bij je past. Drie vrienden, een huis en een (klusjes)man is een heerlijke roman met spannende situaties waar nog geen misdrijf in voorkomt, alhoewel? Tsja wat is een misdrijf dan he?

Ik heb intens meegeleefd met Noor en de dilemma’s die ze voorgeschoteld kreeg. Ik was het niet altijd eens met haar keuze maar begreep ze wel. Mooi om te lezen dat ze eerst op het werk goed duidelijk maakt wat ze wil en dat dit van invloed is op de verdere ontwikkeling van haar personage. En dan haar zusje Kiki, een heel andere personage, een die het ouderlijk al vroeg ontvlucht is en al van alles heeft gedaan en meegemaakt. In Amsterdam trekken de twee zussen met elkaar op zoals ze de laatste jaren niet hebben gedaan en hun band wordt daardoor vernieuwd.
En Joost? Die ontvangt een brief waardoor hij aan de slag gaat met groente en het vrouwelijk schoon. Dat dit bijzondere taferelen oplevert is niet verwonderlijk…. Dit verhaal heeft mij een aantal uur heerlijk leesplezier bezorgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zoeken in deze blog

Droom naar de toekomst van Rina Stam

  Droom naar de toekomst is het tot de verbeelding sprekende slotstuk van de spirituele Rode Draad Trilogie   Flora woont alleen in Spanje...